Un 16% de la gent gran de Lleida viu en cases poc accessibles
Un estudi de la Universitat de Lleida adverteix que el progressiu envelliment de la població fa necessària la creació de places de residència i centres de dia a la capital del Segrià.
Lleida
Un 16 per cent de la gent gran de la ciutat de Lleida viu en cases amb poca accessibilitat, amb escales o sense ascensor. Un factor que, segons adverteix un estudi de la Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de Lleida, afavoreix el seu aïllament i solitud.
CARLES ALSINET, dr Càtedra Innovació Social: Quina és la fotografia de la gent gran a Lleida?
03:22
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000162157/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
I més tenint en compte que molts dels majors de 65 anys viuen sols o acompanyats d'una altra persona gran. L’estudi assenyala que a la capital del Segrià la població de més de 65 anys passarà de representar el 16 per cent al 21, al 2051. Davant aquest envelliment progressiu de la població, caldran més places de residència o pisos tutelats i també actuacions per fer accessibles els habitatges, assegura el director de la Càtedra, Carles Alsinet.
L'estudi també posa el focus en un altre fenomen; la ‘geoadolescència. Són persones que s'acaben de jubilar, d'uns 65 anys, amb bon estat de salut i que no se senten vells. No troben serveis o activitats dirigides a ells, més enllà de les llars de jubilats, on hi va gent molt més gran.
Nivell de satisfacció
La gent gran de Lleida puntua amb un 7,53 per cent la qualitat de vida, els serveis o l'atenció que reben. Això és mig punt per sobre de la mitjana europea i, segons l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, “és un bon indicador”.
Caminar, visitar amics, anar a les llars de jubilats i sobretot mirar la tele, són algunes de les aficions dels avis. El 60 per cent assegura que cuida els seus néts de forma regular, un 40 per cent va a missa i un 44 per cent utilitza les noves tecnologies. Conclusions que recull aquest estudi basat en més de 300 enquestes a majors de 65 anys de la ciutat de Lleida.