Sociedad | Actualidad
GASTRONOMIA

Fer cervesa amb dues olles i un termòmetre està de moda

Diversos amants de la cervesa han començat a elaborar-la des de casa

Creix l'interès per crear aquest producte amb el segell del quilòmetre zero

Imatge d'arxiu d'ampolles de cervesa. / ANNA FORTUNY

El Pont d'Armentera

Prendre's una cerveseta és gairebé una de les pràctiques més estesa als caps de setmana i, per a molts, un moment de descans i desconnexió. Darrerament, però, ha crescut l'interès per gaudir-ne també com a productor. Elaborar la teva pròpia cervesa a casa amb l'ús de dues olles, un termòmetre i poca cosa més ja és possible. A Can Cargolí, a Duesaigües, l’aficionat Oriol Curull fa temps que hi experimenta. Assegura que ‘és ben senzill, perquè necessites dues olles i un fermentador. A més, hi ha moltes distribuïdores a la xarxa que et faciliten els ingredients claus, malta, llúpols i llevats’. Es tracta d'una pràctica molt estesa al nord d'Europa i que, ara, busca el seu lloc també a Catalunya. Encara que sembli mentida, la cervesa no deixa de ser una infusió a la qual se li afegeixen llevats.

De fet, diversos arqueòlegs han certificat que la primera cervesa va néixer fa més de 6.000 anys. Encara que l'origen sigui difús i es creu que se n'haurien fet d'ordi, arròs, mill o morescs, han certificat la seva presència a Sumèria. La primera cervesa va crear-se de manera accidental, quan intentaven fabricar pa. Ara, els amants del món artesanal són molt crítics i destaquen les diferències entre una d’industrial i una cervesa artesanal. És el cas del cuiner Gaetano Martucci, qui fa menys d’un any que ha obert una microcervesaria al Pont d’Armentera, a Semellà. Reivindica que ‘una cerveseria industrial utilitza aigua destil·lada i després hi afegeix minerals per poder fer-la de la mateixa manera a tots els llocs del món’. Per contra, destaca que ‘una cervesa artesana està molt lligada al lloc on es fa, amb la seva aigua’. Per això, assegura que ‘les peculiaritats de l’aigua, determinen les diferents cerveses’. En el cas del Camp de Tarragona, considera que per al duresa del aigua, la cervesa més adient per elaborar seria una negra.

Ja sigui a casa amb els amics o obrint una microcervesaria, el futur de la cervesa artesana està garantit. El somni dels petits productors, però, és el d’unir-se i crear una Denominació d'Origen de Cervesa artesanal catalana.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00