La Fundació Faada denuncia que 1 de cada 2 ajuntaments vulnera la Llei de Protecció dels Animals
La llei diu que els consistoris estan obligats a recollir els animals abandonats al seu municipi, identificar-los i mantenir-los i fer-los un seguiment, però la meitat ho incompleixen
Barcelona
La Llei de Protecció dels Animals, aprovada al Parlament de Catalunya ara fa 10 anys, deixa en mans dels ajuntaments la competència de fer-se càrrec dels animals abandonats o perduts al seu terme municipal. Si el consistori no pot fer-se'n càrrec directament, ha de signar convenis amb entitats, normalment protectores, que se n'ocupin.
Però una dècada després, el resultat és que avui encara hi ha consistoris que es desentenen del problema o el resolen de males manares. Alba Jornet, membre del departament d’animals domèstics de la Fundació Faada, explica que “el 50% encara no tenen conveni”. Diu que són ajuntaments petits, però que això no hauria de servir d’excusa perquè segur que els hi apareixen animals i que el resultat és que ni se’l miren. O pitjor. Jornet assegura que “per desgràcia” encara hi ha ajuntaments que truquen un caçador i “fan desaparèixer” l’animal.
De forma explícita, la llei prohibeix el sacrifici d'animals perduts o abandonats si no hi ha un problema greu de salut.
Incompliment sistemàtic
La normativa obliga els ajuntaments a recollir el gos o el gat, identificar-lo amb un xip i tenir-ne cura i fer-ne un seguiment fins que algú l'adopti, en cas que aquesta possibilitat arribi.
La vulneració de la llei per part dels consistoris encara és més flagrant pel que fa a la gestió de les colònies de gats ferals o gats de carrer. Jornet explica que dels 948 municipis que hi ha a Catalunya, només uns “200 estan fent una gestió correcta de les colònies de gats” i afegeix que “la majoria no fan absolutament res”. Per això, quan volen solucionar el problema es troben que hi ha molts gats per esterilitzar i els hi costa molts més diners i no tenen prou pressupost.
En el cas dels gats ferals, la llei obliga l'ajuntament a capturar-los, esterilitzar-los i tornar-los al lloc on viu. Aquests animals solen ser gats assilvestrats que no poden posar-se en adopció perquè no són mansos.
Portar la situació als tribunals
Si els consistoris continuen sense complir la llei, la Fundació Faada no descarta denunciar-los als jutjats. Però per més legítimes que siguin les denúncies, perquè hi ha un incompliment de la llei, la solució al problema passa per la prevenció.
Alba Jornet diu que cal conscienciar els particulars que han d'esterilitzar els seus animals perquè no criïn. Moltes persones no ho saben, però la cria d’animals feta per particulars està prohibida a Catalunya. Només està permesa a criadors professionals o si el particular es queda tots els animals. Però Jornet reconeix que això “no passa mai”.
L’experta explica que, encara que no hi hagi diners pel mig, la transacció d’animals està prohibida sinó es fa amb un animal esterilitzat i amb microxip i sempre amb un document.
Si els particulars no fan cas de la llei és obligació dels ajuntaments requerir-los perquè esterilitzin els animals. Però també en aquest punt els consistoris se salten la llei.
La Fundació FAADA celebra cada any la campanya “Sóc RESPONSABLE” per a l'esterilització de gossos, gats i fures a preus reduïts.
Susanna Ruiz
Periodista. Animals i llibres.