Sociedad
TORTOSA

L'exposició de la Catedral compleix 10 anys havent rebut més de 266.000 visites

El Bisbat destaca que en aquests anys s'ha aconseguit equilibrar ingressos i despeses i que la mostra és ja un referent cultural i turístic

Una perspectiva d'una de les sales de l'exposició. A la dreta, el retaule de la Transfiguració atribuït a l'escola de Jaume Huguet. / Sonia Castelló

Tortosa

L’exposició permanent de la Catedral de Tortosa, on es mostra una tria de prop de 200 peces del Tresor Catedralici i l’Arxiu Capitular, va complir 10 anys el passat desembre.

En aquesta dècada, la mostra ha rebut més de 266.700 visitants. El Bisbat, que va invertir prop d’un milió d’euros en la posada en marxa de l’exposició, es mostra satisfet perquè afirma, la mostra és ja un punt de referència del turisme a la ciutat de Tortosa.

A més, en els darrers temps ha hagut iniciatives que han ajudat a valoritzar encara més l’exposició. Com la incorporació a la Catedral del retaule de Sant Còrdula i santa Càndida, restaurat per l’Escola d’Art de la Diputació.

Una altra perspectiva de l'exposició, amb el tapís del Sant Sopar a l'esquerra. / Sonia Castelló

O la instal·lació de la nova il·luminació de tecnologia led a tota la Catedral. La instal·lació, finançada per la Fundació Endesa, permet lluir millor l’edifici i les seues peces, però també ha permès obtenir un notable estalvi energètic.

Durant els primers anys de la mostra, el bisbat tortosí va mostrar en diverses ocasions la seua preocupació per la sostenibilitat econòmica de l’exposició. Ara, però, s’assegura que la seua continuïtat està fora de discussió.

El director tècnic de l’exposició, mossèn Josep Maria Alanyà, afirma que l’administració del bisbat ha treballat en aquests darrers anys per equilibrar ingressos i despeses. “Això és un servei cultural i en aquest sentit, si aconseguim equilibrar ingressos i despeses, ja tenim el que volem”, diu.

El Bisbat encara els propers anys de l’exposició sense preveure la introducció de grans canvis. S’assegura que ara ja hi ha a vista les peces més representatives del Tresor Catedralici.

Si de cas, es podria fer algun canvi en l’apartat de l’exposició dels fons de l’Arxiu Capitular, però ara per ara no es considera necessari. A més, hi ha la qüestió de l’espai. Mossèn Alanyà, apunta que un dels grans èxits de la mostra és precisament el lloc on s’ubica. I que això cal mantenir-ho.

“Els espais són tan importants com les peces que s’hi exposen. Cal no ofegar els espais medievals de la canònica. I la gent que ho elogiat l'exposició ha destacat això: que hi ha una proporció molt bona entre la quantitat i distribució de les peces que s’exposen i el continent. Tant en el soterrani, com les galeries, el refectori, el dormitori i la Pia Almoina”, explica Alanyà.

Tot i que no es preveuen grans canvis, sí que se’n poden fer de menors. Com, per exemple, la modernització dels cartells que acompanyen les peces i que n’indiquen les dades principals. Aquest és un canvi que s’està fent actualment.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00