Lunes, 06 de Diciembre de 2021

Otras localidades

Quan la bala és una fletxa

A les comarques de Girona hi ha almenys 25 persones que cacen senglars amb arc i fletxes. Molts d'ells abans ho feien amb escopeta però “se'n van cansar” i aposten per un retorn al model de quan es caçava per menjar. Ja els han acceptat en dos vedats de caça, han format una associació pionera a Catalunya i creuen que la xifra de practicants encara pot augmentar una mica més.

Els membres de l'associació porten aquest escut.

Els membres de l'associació porten aquest escut. / Imatge: Ràdio Girona

No volen batudes amb molts gossos i molta infrastructura i creuen en un model basat en la caça d'espera i en el “respecte per l'animal”, diu el fundador de l’Associació de Caçadors Arquers de Girona (ACAG), Manel Serge Lecocq.

Explica que “es pot matar un senglar amb una sola fletxa disparada a entre 20 i 30 metres de distància” però per això cal “punteria, saber on s'ha d'apuntar i portar un material amb un mínim de qualitat”.

Reportatge Associació de Caçadors Arquers de Girona (ACAG) / Un reportatge de Raül Muxach

Per això, des de l'associació exerceixen un estricte control sobre la gent que hi entra i abans d'acceptar-los els obliguen a fer un curset. Un cop superat aquest requisit, s'ha de mirar que el material tingui uns mínims.

Un arc i unes fletxes de caça poden costar entre 300 i 1.000 euros, un cost al que s’hi ha de sumar el mateix que qualsevol altre caçador; el vedat, l’assegurança i una llicència fereativa.

Manel Serge diu que es consideren “caçadors-recol·lectors i no pas matadors”; més “naturalistes” que cap altra cosa. “És una altra manera de caçar”, explica, que atrau caçadors joves, un dels problemes que té, precisament, la caça tradicional. Segons Serge, dels 25 apuntats a l’associació, 5 tenen menys de 20 anys.

Manel Serge, president ACAG / Els caçadors arquers "no són matadors"

A bosc no solen anar més de dos, trien la primera hora del matí o l’última de la nit, sempre disparen a l’animal quan està aturat i, si pot ser, distret o menjant.

“Es podria disparar en moviment però és arriscat” i quan toquen una peça, com que no mor a l’acte, la segueixen amb un gos rastrejador fins que la troben: "no ens agrada que es pugui trobar un animal mort al bosc amb una fletxa clavada”.

Serge diu que no haurien pogut fer-ho sense la complicitat de la Federació Catalana de Caça i la de Girona (no pengen de la federació de tir amb arc), la Generalitat i els vedats de Susqueda i Corçà, que són els primers que els han admès.

Ara mateix hi ha una quinzena de caçadors actius amb arc i fletxa, una desena més que es preparen per ser-ho però, segons Serge, en total -dins i fora de l'associació- hi pot haver un centenar de practicants.

A part del senglar, també es poden caçar aus però aquí es porta menys que, per exemple, a França.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?