Últimas noticias Hemeroteca

Un 5% dels càncers de mama poden ser hereditaris

Cada any a Girona es diagnostiquen uns 400 casos nous de càncer de mama i d'aquests entre 20 i 40 casos poden ser hereditaris. El Consell Genètic de l'ICO atén i fa seguiment a les persones i famílies amb alt risc de patir un càncer per motius hereditaris. El 2017 el Consell va visitar 351 famílies.

Tots els càncers són genètics però el 5% dels casos també poden ser hereditaris. El Consell Genètic de l'ICO ofereix estudis als pacients que provenen d'una família on hi ha diversos afectats pel mateix tipus de càncer o han tingut tumors relacionats (com càncer de mama i ovari). També assessoren persones que han patit càncers en edats inusualment joves.

Els metges estudien el gens que poden haver fet aparèixer el tumor i si se sospita que la resta de familiars sans poden haver heretat la mateixa mutació genètica, si cal es poden sotmetre a proves per prevenir la malaltia, com explica el cap del servei d'Oncologia Mèdica de l'ICO Girona, Joan Brunet.

Joan Brunet, ICO Girona / Mesures de prevenció per a la gent que té més risc de patir càncer

Els càncers de colon i de mama són els que més s'analitzen al Consell Genètic. De fet, es calcula que poden ser hereditaris entre 20 i 40 casos de càncer de mama dels 400 nous casos que es detecten cada any a la demarcació de Girona. Des de fa dos anys, també s'analitza els càncers d'ovari.

El Consell Genètic de l'ICO Girona va visitar durant el 2017, 533 pacients i 351 famílies. Des del 2003, quan el servei va començar a funcionar, s'han atès 3.510 famílies.

El Departament de Salut ha creat un nou servei genètic entre diversos hospitals de Catalunya per poder compartir casos tractats.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?