Sociedad

544 euros de multa per protestar contra la MAT

El jutjat penal de Girona condemna per un delicte de coaccions i de desobediència greu a l'autoritat els set activistes que van viure durant mesos en un bosc de Sant Hilari Sacalm per impedir la construcció de la MAT. S'enfrontaven a 1 any i mig de presó.

Els absolen d'indemnitzar Red Eléctrica amb 41.000 euros.

Imatge del 2010 del campament al bosc de Sant Hilari per impedir la construcció de la MAT / ACN (Arxiu)

Girona

La fiscalia i l’acusació particular demanaven condemnar a cada un dels set activistes a 1 any i mig de presó, però el Jutjat Penal 5 de Girona els ha condemnat a una pena de multa de 544 euros pels delictes de coaccions i desobediència greu a l’autoritat.

Els condemna per coaccions per “impedir" a Red Eléctrica entrar a la finca on acampaven i començar les obres per aixecar les torres. La sentència recull que els antiMAT van excavar rases a terra i hi van col·locar bigues per “impedir el pas dels vehicles”. També van col·locar plataformes als arbres i s’hi van instal·lar.

Pel delicte de desobediència se’ls condemna per negar-se a abandonar el campament quan els Mossos d’Esquadra els ho van requerir. “El desallotjament no va ser violent” destaca el jutge, els activistes van fer “resistència pacífica”, però havien muntat una “estratègia per resistir” i van “incomplir” els requeriments de la policia. A més, afegeix la sentència, van “obligar” als agents a enfilar-se als arbres per fer-los baixar i a un dels activistes el van haver de treure d’un forat on s’havia encadenat a un bidó ple de ciment.

El jutge absol els set activistes de pagar la indemnització de 41.000 euros que reclamava Red Eléctrica pels danys causats per l’endarreriment de les obres i per les despeses extres de netejar la zona. L'advocat dels condemnats, Benet Salellas, diu que recorreran la sentència perquè és contradictòria. "L'absolució de la indemnització demostra que no hi va haver cap dany provocat a Red Eléctrica i és una contradicció que els condemni per coaccions":

Benet Salellas - advocat

00:50

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000153834/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Durant el judici els acusats van insistir que la seva era una protesta “pacífica” per oposar-se a la construcció de la MAT pels riscos que suposava pels boscos i per la salut de les persones.

Els van desallotjar el 24 de març del 2010 per ordre judicial i arran de la denúncia presentada per Red Eléctrica. L’operació va durar dues hores.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00