Últimas noticias Hemeroteca

Lunes, 20 de Enero de 2020

Otras localidades

Robots molt intel·ligents

Els robots domèstics aprendran i s’emocionaran amb els seus usuaris gràcies a la Intel·ligència Artificial

Pepper, el robot domèstic de SoftBank Robotics / ()

Tasques de vigilància, entreteniment, interactivitat, companyia, els robots domèstics poden oferir tot això i molt més. En l’actual edició del Mobile World Congress hem pogut conèixer una nova generació de robots que fan realitat el que hem vist tantes vegades a les pel·lícules de ciència ficció. Ens hem fixat amb un parell d’exemples que hem pogut veure als pavellons de la Fira.

Comencem per Jibo, presentat com el primer robot social per la llar. Jibo experimenta el món que l’envolta i reacciona amb moviments i respostes expressives. Adora estar envoltat de persones amb les que poder interactuar i relacionar-se és el seu objectiu principal. Jibo és capaç d’informar del temps, fer fotos quan se li demana, fa acudits i també ajuda als menuts de la casa amb les seves tasques escolars. Jibo és un agent harward, similar a un assistent virtual, però amb diferenciacions molt clares. La primera diferència clara és que es tracta d’un robot amb personalitat. Jibo va coneixent a l’usuari amb les interaccions millorant la seva personalització i va creant una figura entre el que seria una mascota i les persones d’una unitat familiar. Per altra banda és proactiu, a diferència d’altres productes amb els que l’usuari ha d’iniciar la interacció, Jibo, en base al contexte, en un moment determinat pot iniciar qualsevol tipus de conversa, per algun propòsit en concret o només per saber com està l’usuari. També té un propòsit, una comesa clara, com per exemple resoldre un tema molt concret (vull que em demani una pizza), o que generi companyia.

Robots molt intel·ligents / Demostració del funcionament de l'aplicació "Be a Maker" amb Jibo

En aquest edició del Mobile, Everis, que és l’empresa que s’encarrega de l’expansió de Jibo a Espanya, està presentant una aplicació, anomenda “Be a Maker” que utilitza la plataforma d’open-source Scratch, i que està enfocada a l’ensenyament. Permet fer servir els sensors de Jibo, més variables i tècniques de programació per dissenyar casos concrets per interactuar amb el robot. Això permet als nens, d’una manera molt creativa aprendre robòtica, programació i temes d’Intel·ligència Artificial.

Pepper és el robot de companyia de l’empresa japonesa SoftBank Robotics. Pepper té forma humana i és amable, entranyable i sorprenent. Ha estat dissenyat per ser un acompanyant del dia a dia i és capaç de percebre les principals emocions humanes i adaptar la seva conducta a l’estat d’ànim del seu interlocutor. Fins ara ja són més de 140 les botigues de SoftBank Robotics que fan servir a Pepper per acollir, informar i divertir als seus clients però, recentment, ha començat a introduir-se i adaptar-se a les llars japoneses. Pepper és capaç d’aprendre els gustos i els hàbits dels seus usuaris, reconeix la seva cara, en pot parlar i escoltar i es mou de forma autònoma, amb una bateria que li dóna 12 hores d’activitat. El seu punt fort són les emocions, que detecta segons el to, l’expressió de la cara, el moviment del cos o les paraules que fa servir el seu interlocutor. Ell també pot respondre a la situació del moment amb el color dels seus ulls, les imatges de la tauleta que porta incorporada al pit o el to de la seva veu.

Robots molt intel·ligents / Pepper es descriu a ell mateix

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?