Sociedad
ESPECIAL CONSTITUCIÓ

L'Hora Andorra avalua la vigència de la Constitució 25 anys després

Un programa especial des del vestíbul del Consell analitza la qualitat democràtica del país amb el síndic general, Vicenç Mateu, i els consellers generals Miquel Aleix (DA), Ferran Costa (Ld'A), Josep Pintat (UL+I), Rosa Gili (PS) i Víctor Naudi (SdP)

Hora Andorra Especial Constitució des del Consell General

Hora Andorra Especial Constitució des del Consell General

54:44

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/041RD470000000027157/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Andorra la Vella

Cal reformar la Constitució? Quins aspectes mereixen una revisió? Té plena vigència una Carta Magna adoptada ara fa 25 anys? Està en sintonia amb la societat actual? Es vàlid l'actual model territorial?

Aquestes han estat algunes de les reflexions que s'han plantejat al programa especial Hora Andorra des del Consell General justament amb motiu del 25è Aniversari de la Constitució que se celebra demà.

Amb el Síndic General, Vicenç Mateu, hem avaluat el grau de qualitat democràtica que la Carta Magna proporciona i ho hem fet després que alguns líders civils hagin manifestat la seva opinió al respecte. Qüestions com la representativitat, l'avortament, el model territorial o l'accés a la nacionalitat s'han posat sobre la taula.

Reportatge Especial Constitució: el grau de qualitat democràtica a Andorra

05:53

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/041RD470000000027159/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Per a Mateu la Constitució té plena vigència i, com tota activitat, sempre es millorable. Reconeix que cal desplegar alguns aspectes del Títol II i fins i tot aposta per rebaixar fins a 15 els anys per obtenir el passaport andorrà però no veu necessària una reforma del text adoptat ara fa vint-i-cinc anys.

Mateu també ha avaluat l'enquesta elaborada per Educació sobre el grau de coneixement de la Constitució.

Seguidament, els consellers generals Miquel Aleix (DA), Ferran Costa (Ld'A), Rosa Gili (PS), Josep Pintat (UL+I) i Víctor Naudi (SdP) han debatut sobre la vigència de l'actual text constitucional. Mentre que per al PS cal una reforma constitucional per introduir nous aspectes com la doble nacionalitat, per a la resta de consellers cal desplegar primer l'actual Carta Magna especialment en matèria de drets fonamentals com el dret de vaga.

Si bé alguns apostarien també per una rebaixa dels anys per obtenir la nacionalitat, com ara Víctor Naudi, en canvi només el PS defensa el doble passaport.

Per al president suplent del grup demòcrata i conseller de la constituent, Miquel Aleix, la Carta Magna és plenament vigent tot i que falta el seu total desplegament. "Té prou marge i flexibilitat per garantir els drets de les persones" ha assegurat i s'ha mostrat totalment en contra de garantir la doble nacionalitat

Altres consellers, com Josep Pintat, també ha posat sobre la taula si l'actual Constitució s'adaptaria al nou acord d'associació, mentre que el representant dels Liberals, Ferran Costa, ha destacat la necessitat de desplegar el què s'anomena "segon nivell de drets" i que han quedat pendent després d'un fort desplegament inicial.

En canvi la consellera del PS Rosa Gili va més enllà i creu necessària una reforma constitucional que no únicament introdueixi canvis sobre la nacionalitat sinó també sobre el model institucional i de representativitat política.

 

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00