Últimas noticias Hemeroteca

Jueves, 23 de Enero de 2020

Otras localidades

Els sindicats demanden el Govern pel decret de serveis mínims

Segon dia de mobilitzacions dels funcionaris contra la reforma del sector públic amb un seguiment similar al de dijous

Uns 500 funcionaris s'han manifestat avui pel centre comercial del país abans de presentar la demanda contra el Govern pel decret dels serveis mínims. /

Segona jornada de mobiitzacions dels funcionaris contra la reforma del sector públic.

Avui, de nou, prop de mig miler de treballadors públics s'han manifestat per l'eix comercial Carlemany-Meritxell, concentrant-se un cop més davant el Govern on tenia lloc la reunió entre el cap de l'Executiu i el ministre francès de Finances, Gérald Darmanin. En aquest punt hi ha hagut una forta xiulada i crits de "dimissió".

Posteriorment, els funcionaris s'han traslladat fins a la Seu de la Justícia, on bona part d'aquest cos s'han sumat avui a la jornada de protesta. Allà, els representants de la plataforma de sindicats de la funció pública han entrat una demanda contra el Govern pel decret dels serveis mínims. La demanda s'ha entrat pel procediment d'urgència i en 30 dies la batllia haurà de dictar sentència. En cas de ser contrària als interessos dels sindicats, hi haurà un recurs que també s'haurà de resoldre en 30 dies. El col·lectiu està disposat a arribar fins el Tribunal Constitucional en cas d'esgotar totes les vies ordinàries.

Seguiment de la vaga

Les primeres estimacions dels sindicats és que el segon dia de vaga ha tingut un seguiment similar al d'ahir. Al sector de l'educació és de nou on hi ha hagut un percentatge més elevat: entre el 70 i el 80% segons fonts educatives.

La meitat dels alumnes no han anat a l'escola tot i que el seguiment es desigual segons les parròquies i les edats. A l'Escola Andorrana d'Andorra la Vella, la meitat dels escolars de primera ensenyança s'han quedat a casa, però la xifra es molt superior als cicles superiors, fins gairebé la totalitat dels alumnes de secundària i batxillerat.

El fet de ser divendres no ha alterat la situació i les xifres han estat similars a les d'ahir.

El ministeri d'educació xifra el seguiment en el 43% del total, sent de 0 en algunes escoles i de fins el 80% en d'altres com la de la capital.

Quant a l’assistència d’alumnes en aquesta segona jornada de vaga, segons Educació, ha anat entre el 64% a maternal fins al 0% a Batxillerat.

Pel que fa al seguiment a l'administració de justícia, que s'ha sumat avui a l'aturada, ha estat també elevat: del 40% de la plantilla segons els sindicats convocants.

A les dues duanes s'ha mantingut la vaga de zel.

Govern, en canvi, xifra el seguiment fins i tot inferior al de la jornada anterior: del 23% en total. Segons l'executiu, uns 480 empleats públics han seguit la vaga dels quals 90 del cos general, 339 docents i 51 col·laboradors educatius.

Ha destacat l'absència d'incidents i el compliment dels serveis mínims.

La jornada clourà amb una concentració a la duana, a partir de les 5 de la tarda, en el moment en què molts habitants del país marxen de cap de setmana i molts turistes l'inicien.

 


Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?