Sociedad

Així hem explicat, minut a minut, el ple del Parlament

MINUT A MINUT EL PLE DEL PARLAMENT

Barcelona

Content not defined

13:45. "Avui, més que mai, visca la democràcia i visca Catalunya", acaba Roger Torrent el seu discurs

13:44. "Són moments greus i hem de demostrar el nostre compromís- Vull transmetre un missatge de profunda esperança. Si som persistents no només aconseguirem posar fi a la represió sinó que podrem aspirar a construir un país millor"

13:43. "No pararem, no ens aturarem, us volem a casa i ho aconseguirem. No en tingueu cap dubte. Emplaço a tots els demòcrates d'Espanya i de tot el món a fer.nos costat"

13:42. Crits de "Llibertat presos polítics"

13:40. "Ens comprometem a no descansar fins que sigueu a casa"

13.38. "Han suspès la democràcia i ja n'hi ha prou. No els vull proposar retòrica, els proposo dignitat Els instot a que formem un front unitari en defensa de la democràcia. Una aliança de tots els demòcrates"

13:37. "No és justicia, és represió. S'acaba amb la llibertat ideològica. Ahir va haver un pas inacceptable, un atac al cor de la democràcia i ningú pot restar indiferent"

13:34. "M'adreço al poble de Catalunya davant de la gravetat de la situació. Ens trobem en un context d'involució sense precedents"

13:33. A punt de començar l'acte a l'auditori del Parlament. Hi entra Torrent acompanyat d'Artur Mas i expresidents de la cambra, a més dels dirigents independentistes i també de Xavier Domènech

13:14. Torrent aixeca la sessió. Ara sembla que els diputats independentistes aniran a l'Auditori on s'havia dit que hi haurà una declaració institucional per part del president del Parlament

13:13. "Conjurem-nos per persistir i guanyar. Jordi, no fallarem, t'ho prometem"

13.12 "Turull és avui a la presó per a vergonya de tots"

13:07. "Han impedit investir tres candidats en aquesta cambra. S'adonen de l'estat d'excepció en què vivim? Els del 155 són conscients de la terrible situació que han provocat?"

13:06 "El sistem ha fet fallida, l'Estat ha implosionat. Però l'ara el rei va nu i ho sabem. Ja no es pot tapar la regresió"

13:02. "Més de 900 persones estan sent investigades pel monstruós crim de voler decidir el seu futur. Ens ho estem jugant tot com a país"

13:00 "Ens volen muts i atemorits, però a partir d'ara parlarem nosaltres i no callarem"

12:59. "Com us trobem a faltar!" diu Torra recordant els empresonats. I vol fer arribar la seva solidaritat "amb tots el ferits que van haver-hi ahir en les concentracions de protesta"

12:55 Ara parla de Quim Torra, de Junts per Catalunya que demana un aplaudiment per als familiars dels empresonats, presents a la tribuna de convidats. Hi ha una ovacio de la bancada independentista a peu dret

12:54 "No passaran,visca la república", acaba Natàlia Sànchez de la CUP

12:53 "Si ens ataquen com a poble, respondrem com a poble. Nosaltres continuem treballant en tots els fronts"

12:50 "L'única violència és la violència institucional"

12:49 "Estenem les responsabilitats a tots els que banalitzen o minimitzen el patiment aliè"

12:48. "Tot el país, com el Parlament, està sota excepció, sota persecució inquisitorial. D'això se'n diu cop d'Estat"

12:47 Ara és el torn de Natàlia Sànchez, de la CUP

12:46. "Són les hores més fosques de la nostra història. I no ens podem permetre és que Catalunya sigui derrotada. Necessitem un nou naixement de llibertat"

12:43. "Aquesta situació serà dura i serà llarga. La principal comesa d'aquest Parlament és formar un Govern que ens permeti sortir del 155. Hi ha una majoria sortida de les urnes que té aquesta responsabilitat. Jo els emplaço com a ciutadà de Catalunya i, si no poden formar-lo, que es digui clarament "

12:42. "Necessitem una resposta el més àmplia i transversal possible. Ens ha d'aplegar a tots la causa de la democràcia i de la llibertat"

12:41. "És evident que això acabarà en instàncies internacionals"

12:39 "La resolució judicial jutja idees i no fets. Aqui no hi ha cap mena ni aparença de justícia. Només volen apartar dirigents polítics amb la lògica de vencedors i de vençuts"

12:38 "Cal que enfrontem aquest moment que és absolutament terrible. No crec que ningú visqui aquests moments sense dolor i pensi que això no obre encara més ferides"

12:36. Parla ara Xavier Domènech, dels comuns

12:35 "Si es vol diàleg cal voler-ho de veritat. Nosaltres estem disposat a abandonar la política dels blocs"

12:32 "Pensem que vulnerar la llei en un estat democràtic és un greu error que té greus conseqüències i que ens allunya de la política"

12:31 "O acceptem que només aproximant posicions serem capaços de trobar el camí per avançar o ens tornarem a equivocar"

12:29 "La situació exigeix amplíssimes majories i ja sabem que és molt difícil. Estem molt lluny del consens necessari i estem molt a la vora de caure en un abisme que porti una fractura irreversible"

12:27. "Hem de tornar a posar la política en primer pla. Hem de recuperar el control de les nostres institucions d'autogovern. Elegir un president o presidenta que pougui exercir en plenitud. La majoria té dret a elegir-lo, però han de governar amb respecte a la legalitat i comptant amb el conjunt de la ciutadania. Cal pensar en el país sencer i no només en una part, per molt gran que sdigui"

12:26. "Perquè els jutges no governin ha d'haver govern"

12:24 Iceta: "Proposem respecte a la llei, primacia de la policia i recerca d'acords"

12:23. "Dos pilars: Respecte a l legalitat i la convicció que els problemes polítics només poden trobar solució a la política"

12:22. "Volem afirmar la nostra voluntat de fer un esforç d'empatia amb tots, també amb el que han estat colpits per decissions judicials"

12:21. Parla Miquel Iceta, del PSC: "Vivim en un país que té el cor encongit"

12:20 "Visca la democràcia, visca la llibertat, visca la república i visa el poble de Catalnya, acaba Sebrià

12:18. "A ERC seguirem alçats. Persistim i lluitem per ser. Som el fruit de moltes derrotes, però som la llavor de moltes victòries"

12:17. "Quan vostès, senyors de Ciutadans, no els siguin útils, aniran per a vostès i se'ls glaçarà el somriure"

12:14. "L'Estat espanyol ja no podrà ser mai més el dels catalans. No hi ha futur dins del regne d'Espanya"

12:13 "Ahir vam patir un cop molt dur, però ens hem d'aixecar ràpid per construir un futur on hi càpiga tothom"

12:12 "Volen preservar una monarquia corruipta que sempre beneficia els mateixos"

12:11 "Avui les bones persones són a la presó i a l'exili i els seus lladres campen pel carrer"

12:10. "A cada intent perdren. Transformarem aquest dolor i aquesta ràbia en més força i més convenciment"

12:07 "La democracia a l'estat espanyol ha queda suspesa davant un estat totalment fora de control. No hi ha espai per l'equidistància. L'estat de dret ha fet fallida. El dia d'ahir els persguirpà durant anys. Cal triar o Estat o democracia"

12:06. Parla ara Sergi Sabrià, el portaveu d'ERC: "el 23 de març durarà anys i anys. La dignitat mostrada pels mostres companys els acompanyarà per sempre més i la vergonya perseguirà als que es creuen cofois que han guanyat i als que callen indiferents"

12:05 "Ustedes se pensaban que se enfrentaban a Rajoy, y se enfrentaban a mecdia Cataluña y a una democracia. Que este sea el último pleno que se celebre en estas circunstancias"

12:03. "Ja hi ha prou, si us plau, comencem a cosir la societat catalana i a treballar per la convivència. I al president del Parlament, prou de fer mítings d'Esquerra des de la presidencia de la cambra"

12:01. "Necesitamos reflexionar. Solo les pido que no piensen solo en sus votantes. Llevamos años advirtiendo que el procés sólo generaría frustración colectiva"

12:00 "Hay que dar una imagen de sosiego. Ya está bien, Basta ya de procés. Han perdido, han fracasado. Ja n'hi ha prou"

11.58 "Ni siquiera pueden decir que ejercen de mayoría parlamentaria. ¿A quién ha servido el procés? ¿Cuánto vamos a tener que esperar para poder saludarnos por el pasillo"

11.57. "Hay personas que no pueden huir, que se tienen que quedar aquí a pagar sus facturas. No entiendo su propia estrategia interna: unos huyen, otros dan la cara y Puigdemont envía cartas con el membrete de presidente de la república. ¿Pueden explicar si existe una estrategia?"

11.56. "Hay quien creía que vivía en un sistema de impunidad. Pensaban que se estgaban enfrentando a Rajoy, y se enfrentaban a una democracia del siglo XXI de la Unión Europea, no a Rajoy"

11:55. "Los señores del gobierno de la Generalitat han tenido muchos avisos de lo que iba a ocurrir. Lo hemos dicho infinidad de veces. Y ustedes venían aquí con las resoluciones de los jueces, se hacían fotos y nos insultaban"

11.53: "Estamos para defender a todos los que creen que el procés ha sido un gran fracaso. Hqay muchos sentimientos en la ciudadanía, y algunos enfrentados."

11:52. Parla Inés Arrimadas (C's): "Que un presidente del Parlament dé un míting político no es normal"

11:51. Torrent: "creu que he estat prou explícit" i reitera que cada grup tindrà 15 minuts i segueix el debat. Els 4 diputats del PP abandonen el ple

11.49. Xavier García Albiol, del PP, demana la paraula per criticar que hi hagi aquests torns de paraula. No creu que per formes i dignitat sigui el format adient. Demana que es desconvoqui el ple, reuneixi la Junta de Portaveus i convoqui un ple extraordinari on tothom fixi la seva posició. Anuncia que si segueix endavant no participaran en la sessió.

11:48 Carlos Carrizosa, de Ciutadans, critica a Torrent: "s'ha fet evident que és només el president d'una part d'aquest Parlament" 

11:46 Ovació amb els diputats independentistes a peu dret

11:44. "És evident que el ple d'investidura no es pot celebrar, però cal que parlem en llibertat" Anuncia que suspendrà el ple però abans dona un torn de paraula de 15 minuts als grups

11:43. Torrent recorda que Turull hauria de ser avui aquí i denuncia "que els poders de l'estat estan impedient que la sobirania de les urnes s'exerceixi"

11:42. Comença el ple. Torrent diu "obro la sessió, però no puc dir 'bon dia'"

11:38 Arriba Roger Torrent i sonen els timbres al Parlament, cridant els diputats

11:34. S'omple ja l'hemicicle del Parlament, tot indica que començarà aviat el ple

11:33. El diputat de la CUP Vidal Aragonès, a TV3, proposa una resposta unitària als empresonaments: "O responem amb mobilitzacions o l'Estat espanyol incrementarà la seva repressió"

11:32 Tot indica que el ple consistirà en què els diferents grups fixaran la seva posició sobre els últims esdeveniments i no hi haurà cap votació

11:30 Diputats de JxCat posen quatre llaços grocs a la seva bancada

11.29. Roger Torrent està reunit amb els portaveus dels grups

11.28 Comencen a entrar els diputats a l'hemicicle

que no té intenció de sortir fugint de Finlàndia."Si s'emet l'ordre europea de detenció, tant és en quin país estigui. Les autoritats han de complir la llei",

Eduardo Navarro

Eduardo Navarro

Licenciado en Periodismo por la UAB, donde ha sido profesor asociado. En la Cadena SER desde 1990. Ha...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00