Sociedad

La justícia alemanya manté a la presó Puigdemont mentre s'estudia l'extradició

El jutge ha decidit mantenir la presó preventiva sobre l'expresident català mentre es resol la sol·licitud d'extradició

La justícia alemanya manté a la presó Puigdemont mentre s'estudia l'extradició

El vídeo mostra l'entrada principal de la presó de Neumünster, el jutjat de guàrdia del municipi (Amtsgericht), la part de darrere del centre penitenciari, i les mostres de suport a Carles Puigdemont / ACN

Berlín

La Fiscalia de Schleswig-Holstein, encarregada del cas per haver estat detingut l'expresident de la Generalitat en aquesta regió del nord d'Alemanya, ha decidit mantenir Carles Puigdemont en custòdia policial fins que es resolgui l'extradició a Espanya. El plec d'acusació en alemany en el seu poder des de diumenge.

Puigdemont ha sortit de la presó de Neumünster per comparèixer davant del jutge local, on ha declarat i ha esperat a conèixer la resolució del magistrat, que finalment ha decidit mantenir l'expresident català sota custòdia policial.

Hi ha la possibilitat que l'estratègia de defensa Puigdemont presenti una sol·licitud d'asil davant Alemanya, encara que sembla que no tindria moltes possibilitats, perquè una ordre europea de detenció té un rang superior i se li donaria prioritat, segons ha explicat un portaveu de la Fiscalia. Amb això el que s'aconseguiria és un retard en el seu trasllat a Espanya. No obstant això, en última instància, la decisió correspon al Ministeri Públic i a l'Oficina d'Immigració alemanya.

Tot apunta que Puigdemont s'oposarà al seu lliurament voluntari a la justícia espanyola. Alemanya tindrà llavors 60 dies com a màxim per a resoldre l'extradició, prorrogables altres 30 en casos excepcionals. Segons un informe de la Comissió Europea sobre el funcionament de l'ordre de detenció europea, amb dades de 2015, la mitjana és de 42 dies. Després s'haurien 10 dies per fer el lliurament. La Cooperació entre Alemanya i Espanya en matèria de justícia és tradicionalment molt bona. I en el cas de les ordres d'arrest, Alemanya ha resolt en un 88% dels casos a favor del país demandant.

Un punt crucial per al lliurament de Puigdemont a les autoritats espanyols serà si els delictes de rebel·lió i sedició que se li imputen apareixen en l'ordenament jurídic alemany. A Bèlgica no existeixen, però a Alemanya, la Llei Fonamental, recull els delictes d'alta traïció a l'Estat o als Länder, molt similar als espanyols. Segons els articles 81 i 82, en el cas alemany, les penes van de 10 anys a cadena perpètua, en el cas d'atemptar contra la República Federal i l'ordre constitucional; i d'un a 10 anys, si l'objectiu és incorporar el territori d'un estat a un altre estat alemany o disgregar una part de l'Estat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00