Sociedad

La societat civil de Tortosa homenatjarà totes les víctimes de la Guerra Civil

L’acte “Memòria i Pau”, que vol llençar un missatge de reconciliació, té lloc aquest diumenge 15 d’abril a les 12 del migdia al costat del pont Roig i coincidint amb el 80 aniversari dels bombardejos patits per la ciutat

El president d'Amics i Amigues de l'Ebre, Marc March, i el responsable de l'empresa Terra Enllà, Andreu Caralt, davant del Pont Roig de Tortosa on tindrà lloc l'acte del 15 d'abril. / Jordi Marsal ACN

Tortosa

Convertir el record dels bombardejos de la Guerra Civil Espanyola en un acte d’homenatge a totes les víctimes del conflicte. Aquesta és la intenció dels organitzadors de l’acte “Memòria i Pau”, que tindrà lloc el proper diumenge 15 d’abril a les 12 del migdia al costat del pont Roig de Tortosa i on es vol insistir en el missatge de la reconciliació.

L’acte està impulsat per l’Associació Amics i Amigues de l’Ebre, l’empresa Terra Enllà i Amics dels Castells de Tortosa. Darrera d’aquest homenatge es troba la voluntat de recuperar la història dels nombrosos bombardejos que va patir Tortosa i que van fer que al final de la guerra fos una ciutat quasi destruïda en la seva totalitat.

Una placa en una pilastra del pont de la Via Verda a Tortosa recorda les víctimes dels bombardejos de la Guerra Civil a Tortosa. / Sonia Castelló

Andreu Caralt, un dels impulsors de Terra Enllà, explica que “l’obsessió de l’aviació franquista va ser destruir els ponts i per això la ciutat va ser tan durament bombardejada. Perquè com que els avions llençaven les bombes des d’una alçada considerable, moltes vegades tocaven les cases de la trama urbana”.

Segons un estudi d’Esther Galindo i Cristina Favà que es va publicar a la revista Recerca, un miler de persones de Tortosa van perdre la vida durant la Guerra Civil o a conseqüència de la repressió directa de la mateixa.

L’acte es celebra aquest diumenge 15 d’abril per coincidir amb un dels dies que la ciutat va ser bombardejada per part de les tropes franquistes de forma més intensa. Marc March president d’Amics i Amigues de l’Ebre, ha insistit que tot i que es recorden els bombardejos franquistes l’acte vol ser un homenatge a totes les víctimes. “No només ens limitarem al 80 aniversari dels bombardejos, sinó que volem fer un acte de memòria de totes les víctimes de la Guerra Civil. Va haver víctimes de tots els colors”.

L’acte inclourà una explicació sobre l’impacte dels bombardejos a Tortosa, a més d’una lectura de textos relacionats amb els bombardejos que va patir Tortosa amb autors com el poeta Gerard Vergés,el professor i escriptor Manuel Pérez Bonfill o el periodista nord-americà, Ernest Hemingway i l’actuació de membres de l’Escola Municipal de Música de Tortosa. També es llençaran 80 clavells al riu en record dels 80 anys de l’aniversari dels bombardejos.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00