Denuncien la incineradora de Sant Adrià per contaminar l’aire
La plataforma veïnal AireNet vol que s'investigui el funcionament de la incineradora municipal Tersa. Els consta que emet dioxines i furans molt per sobre del que diuen els seus registres
Sant Adrià de Besòs
La coordinadora veïnal AireNet, que agrupa una vintena d’entitats i associacions de l’entorn del Fòrum, Sant Adrià del Besòs i Badalona, ha presentat avui una denúncia adreçada al Fiscal de Medi Ambient de Madrid exigint una doble auditoria que investigui el funcionament actual i dels últims sis anys de la incineradora Tersa. Segons la documentació que han presentat, aquesta incineradora porta anys cremant residus per sota de la temperatura legal de forma reiterada i manipulant els seus registres d'emissions de dioxines i furans, dos compostos altament cancerígenes. També denuncien que, de moment, cap administració ha fet res efectiu per comprovar-ho ni resoldre-ho.
En roda de premsa, el portaveu d’AireNet, Enric Navarro, ha explicat que han presentat la denúncia perquè volen que “s’investigui i que si es demostra que hi ha hagut mala praxi, s’ordeni el tancament urgent d’aquesta incineradora”.
AireNet també vol que es revisin les males olors que generen la depuradora municipal del Besòs (EDAR), la planta de tractament de fangs Metrofang i el dipòsit d'aigües pluvials (BCASA).
Aquesta coordinadora veïnal recorda que hi ha estudis de la Universitat Rovira i Virgili que demostren que els habitants d'aquesta zona pateixen fins a tres vegades més risc de desenvolupar un càncer que els veïns d'altres barris de Barcelona.
Salut Pública ja investiga la incineradora
En resposta a l’anunci que ha fet avui AireNet, l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha explicat que l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ja té en marxa dos estudis per mesurar les emissions de dioxines a l’entorn de Tersa i els efectes que aquestes tenen sobre la població.
En concret, l’ASPB està fent una comparativa de la mortalitat per càncer a l’entorn del Fòrum, Sant Adrià del Besòs i Badalona, i la resta de Barcelona. I estudien també el nivell de dioxines que hi ha a la zona i d’on provenen. Han instal·lat instruments de mesura a diferents punts.
L’estudi sobre la mortalitat calculen que estarà llest “en els propers tres mesos”, mentre que el de les emissions, que el fan de la mà del CSIC, “requerirà un any”.
També han creat una comissió de seguiment amb les entitats veïnals i científics.
A més dels estudis, i segons detalla l’AMB, el passat 7 de febrer la presidenta de Tersa i regidora d’Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, va sol·licitar una auditoria interna a Tersa i el 15 de març, una d’externa que encara no s’ha començat a fer. Estan buscant auditor.