Sociedad

Barcelona permetrà llançar qualsevol plàstic al contenidor groc

El nou contracte del servei de neteja de la capital catalana també inclou contenidors intel·ligents per poder premiar els ciutadans que més reciclin

Janet Sanz: "Al contenidor groc ha d'anar tot el plàstic"

Janet Sanz: "Al contenidor groc ha d'anar tot el plàstic"

00:14

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1523958439_475450/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona vol incrementar d’un 36% a un 60% la taxa de reciclatge i reduir d’un 22% a un 8% els residus no orgànics que acaben al contenidor marró (plàstics, vidre, teixits, metalls, etc.). Per això, el nou contracte del servei de neteja i recollida de residus que preparen per a finals de 2019 proposa, entre d’altres mesures, “que el contenidor groc admeti qualsevol plàstic o metall reciclable”, siguin o no siguin envasos vinculats a Ecoembes. Ara, al groc només hi poden anar envasos vinculats a Ecoembes.

També proposen modificar l’agrupació dels contenidors perquè el ciutadà identifiqui millor la recollida selectiva. “Als carrers més espaiosos, estaran tots junts; i quan l’espai sigui més limitat es col·locaran tots junts menys el gris, el de la fracció resta, que estarà aïllat”, ha detallat el comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno. En cas que el carrer no ho permeti, es quedaran com fins ara.

Premiar els que més reciclen

El contracte que proposa l’Ajuntament, que dimecres es votarà a la comissió d’Ecologia i que encara haurà de passar pel ple, també inclou contenidors intel·ligents que permetin, a curt o mig termini, premiar els ciutadans que reciclin més. “Això no serà immediat”, ha precisat la tinenta d’Ecologia, Janet Sanz, però sí passarà en els propers vuit anys, que és el que dura el contracte i per això, afegia, “cal que els contenidors estiguin preparats”. Els mecanismes poden ser diversos, “des de targetes per a obrir els contenidors, fins a xips a les bosses”, però això no ho determina aquest contracte.

La incorporació d’elements tecnològics també afectarà la flota de vehicles de recollida. Es podrà saber en tot moment els circuits i els viatges que fan. En definitiva, ha dit Sanz, es busca guanyar transparència després del cas de possible frau de FCC.

En la mateixa línia, i per tal d’evitar possibles fraus, el nou contracte elimina el sistema actual de pagar menys a l’empresa a partir d’una certa quantitat de brossa recollida. Ara hi haurà un preu fixe i es bonificarà els quilos de selectiva recollits.

Vehicles de baixes emissions

Una altra mesura destacada és l’aposta per la sostenibilitat. Els vehicles de recollida de les escombraries no podran ser dièsel i els més petits hauran de ser elèctrics.

El contracte del servei de neteja i recollida d’escombraries és dels més importants de l’Ajuntament de Barcelona. Són més de 300 milions d’euros anuals i té una durada de vuit anys. Representa més del 10% del pressupost municipal. La previsió és que el nou contracte entri en vigor l’1 de novembre de 2019, quan s’acaba l’actual.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00