Directo

PREMIOS ORTEGA Y GASSET Sigue en directo la entrega de los Premios Ortega y Gasset de Periodismo 2024

Sociedad

S'accelera la creació de noves cooperatives a Barcelona

L'any passat es van constituir més de 60 empreses d'aquest tipus a la capital catalana, el doble que en 2015

La cooperativa de consum 'La Moral' a Badalona / Google Street View

Barcelona

La creació de cooperatives a Barcelona s'ha accelerat en els darrers dos anys. En 2017 es van posar en marxa 61 empreses d'aquest tipus i això representa el doble de les que es van constituir en 2015.

El canvi legislatiu, que ara permet fer una cooperativa només amb 2 socis, explica en part aquest creixement. Però des de l'Ajuntament, el comissionat d'Economia Social i Solidària, Álvaro Porro, explica que més enllà d'aquesta modificació legal hi ha un component de canvi social. Diu Porro que "té a veure amb elements generacionals i socioculturals perquè cada vegada hi ha més gent que intenta buscar altres maneres de fer economia, més coherents amb els seus valors". I afegeix que el suport municipal també hi ha tingut a veure.

L'Ajuntament ha posat en marxa diferents serveis de formació i acompanyament a la creació de cooperatives a Barcelona Activa. I ha dedicat 3,8 milions d'euros en 2017 al finançament de projectes de proximitat i economia social. Un altra iniciativa és el matxfunding: setanta projectes han buscat diners a través del mecenatge col·lectiu i si assoleixen l'objectiu, l'Ajuntament els donarà la mateixa quantitat de diners que hagin aconseguit.

Porro ha explicat també que a la tardor, Barcelona Activa posarà en marxa un servei específic adreçat a projectes d'economia social i solidària i en general per iniciatives d'innovació econòmica.

El govern municipal encara està estudiant les dades de les noves cooperatives creades l'any passat. Però el un primer anàlisi apunta a que són empreses que es dediquen a serveis personals i també a l'economia verda.

A Barcelona hi ha prop d'un miler de cooperatives. La majoria es localitzen a l'Eixample i Sant Martí.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00