Últimas noticias Hemeroteca
CONGRESO DE LOS DIPUTADOS CONGRESO DE LOS DIPUTADOS Vuelve la actividad con debates de decretos clave para Sánchez

El millor any de la dècada per al sector porcí

  • El 2017, benefici va ser el triple que el de l'any anterior perquè el preu del pinso s'ha mantingut a un nivell baix i les exportacions segueixen creixent.
  • Malgrat tot, el sector diu que encara no s'han recuperat dels mals anys anteriors i la forta inversió que han fet per adaptar-se a les exigències en matèria de benestar animal.

Una imatge d'arxiu. /

Fer un quilo de porc va costar 103 cèntims d'euro i es va vendre per més de 122. Aquest diferencial és el més alt de l'última dècada i suposa triplicar el del 2016, que ja havia estat molt millor que el de 2015, quan es va tancar l'exercici en negatiu.

Produir va costar menys perquè l'estabilitat del preu dels cereals va fer que el del pinso fos el més barat dels últims anys (representa el 68% dels costos de producció) i també influeix que, any rere any, es redueix el pinso que es necessita per produir un quilo de carn. Perquè el pinso és més bo i perquè, genèticament, també milloren els porcs.

I el preu de venda net es va tornar a enfilar després de dos anys perquè s'exporta molt i això fa que no hi hagi l'excedent que hi hauria en condicions normals.

Jaume Bernis, JARC / Malgrat els bons números de 2017, encara no s'han recuperat

El màxim responsable del sector porcí del sindicat JARC, Jaume Bernis, diu que amb el resultat d'aquest any, les explotacions poden viure i fer les inversions necessàries però la motxilla dels últims anys, marcada per mals exercicis i inversions per adaptar les granges a les noves exigències en matèria de benestar animal que es van haver de fer entre 2014 i 2015. Pels seus càlculs, la inversió per truja va ser d'uns 200 €.

Segons Bernis, 2018 ja ha començat amb un repunt del preu del pinso perquè les matèries primeres s'han encarit entre un 8 i un 10% degut a moviments especulatius que no s'havien produït els últims anys i això, adverteix, sol marcar tendència.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?