Últimas noticias Hemeroteca

El sector surer preveu una campanya amb més producció i beneficis

Confia posar aquest 2018 un 10% més de suro al mercat que els últims anys i a un preu superior. Això ha de servir, diuen, per seguir recuperant suredes i mercats que s'havien perdut, com el del vi barat. Es calcula que aquest any, el suro català tindrà un impacte econòmic de 5 milions d'euros.

La pela del suro és clau en tot el procés. /

En la campanya d’aquest any s'espera obtenir unes 4.000 tones, un 10% més que els últims anys. Una part de la producció ja està venuda fins i tot abans del procés de pela, que comença ara i que es pot allargar durant 4 mesos.

I el preu ha pujat, inclòs el del suro de rebuig, que s'utilitza com a aïllant o en decoració i que no baixarà de 70 cèntims per kg quan l’any passat no es van superar els 50 cts/kg.

El de qualitat pujarà fins als 2'15 €/kg i també es pagarà bé el de qualitat mitjana, que es torna a fer servir per tapar vins de consum habitual que havien optat per la silicona o la rosca.

El president del Consorci Forestal de Catalunya i de Quality Suber (que valoritza i classifica diferents tipus de suro i que agrupa un centenar de productors i unes 250 finques), Rossend Castelló, diu que això passa perquè a Portugal -el principal productor mundial- i a Extremadura el gruix de la pela és petit ara però calculen que aquest augment de demanda a tots nivells farà que, fins i tot quan aquests dos grans productors es recuperin, la oscil·lació de preus a la baixa sigui lenta i que en cap cas es torni a caure als nivells de fa tres o quatre anys.

Rossend Castelló, president del Consorci Forestal de Catalunya / L'augment de preu del suro farà que noves suredes es posin en producció

Castelló, creu que el moment s'ha d'aprofitar per augmentar la superfície de suredes que hi ha a Catalunya i crear ocupació en un sector que necessita molta mà d'obra (unes 800 persones poden estar treballant en la pela durant 4 mesos) i, en alguns casos, molt qualificada perquè –recorda- “fer malament una pela pot desgraciar una sureda durant cent anys”.

La clau és el preu del suro de rebuig perquè si dona benefici, aquest es pot reinvertir per recuperar suredes que ara no estan produint o que es van cremar i arribar fins allà on no arriben les subvencions públiques.

Ara mateix, a Catalunya hi ha unes 85.000 hectàrees de suredes entre les pures i les que comparteixen espais amb roures, alzines o pins i només la meitat (40.000 hectàrees) són productives però el sector calcula que aquesta xifra es podria arribar a triplicar i superar les 120.000.

El gruix principal es concentra a l'Alt i el Baix Empordà i la Selva, encara que també n'hi ha al Maresme i en menor mesura al Vallès.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?