Sociedad

Acord entre Rajoy, Sánchez i Rivera per mantenir el 155

El president telefona els líders del PSOE i de Ciutadans per explicar-los que manté en suspensió la formació del nou Govern mentre s'estudia la viabilitat dels consellers presos i fugits

Mariano Rajoy, Pedro Sánchez i Albert Rivera en una imatge d'arxiu / EFE

Madrid

Mariano Rajoy va trucar per telèfon ahir a la tarda a Pedro Sánchez ia Albert Rivera per informar-los de la seva decisió de mantenir en vigor l'article 155 fins que s'aclareixi la viabilitat dels nous consellers proposats per Quim Torra, com ha avançat El País i ha confirmat la cadena SER. El president del Govern i els líders del PSOE i de Ciutadans van estar d'acord en aquesta estratègia. Els tres ja havien anunciat la seva intenció de mantenir la unitat respecte a l'aplicació de l'article 155 a Catalunya.

Más información

El nou President de la Generalitat va anunciar ahir la seva intenció de proposar a Josep Rull i Jordi Turull, presos a Estremera, per dirigir els departaments de Territori i de Presidència ia Lluís Puig i Antoni Comín, que es troben a Brussel·les fugits de la justícia espanyola, com consellers de Cultura i de Sanitat. El Govern central ja havia advertit, a través del seu portaveu, que no consideraria "viables" per formar part del Govern a persones empresonades o que estiguessin fora d'Espanya perquè no podrien atendre amb plenitud les exigències dels seus càrrecs. El president Rajoy ha repetit que és una qüestió "sentit comú".

Mentre analitza la viabilitat de Rull, Turull, Puig i Comín per ocupar les conselleries, el Govern central manté en suspens la publicació dels seus noms en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. En virtut del 155 és la Moncloa qui dirigeix el seu funcionament. D'aquesta manera, fins que no estiguin publicats oficialment els nomenaments, els consellers no podran prendre possessió, el nou Govern no serà legal i, per tant, continuarà en vigor l'article 155 que manté en mans de Rajoy al control de la Generalitat.

A través d'un comunicat, el govern central va considerar ahir "una provocació" aquests nomenaments proposats per Torra. La Moncloa estima "que la voluntat de diàleg expressada en la carta que va remetre al president del Govern no és sincera" i que suposa "mantenir una estratègia de confrontació amb l'Estat" i desaprofitar "una oportunitat de demostrar la seva voluntat de recuperar la normalitat" .

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00