Sociedad

Els educadors d'adolescents dels Serveis Socials reclamen ser municipalitzats

Els treballadors del projecte A Partir de Carrer (APC) reclamen que l'ajuntament de Barcelona els integri com a treballadors públics.

Getty Images

L'A Partir del Carrer es dedica, per una banda, a pentinar els carrers de la ciutat i detectar conductes de risc entre els joves de 12 a 25 anys, i de l'altra, a fer seguiment als adolescents que viuen en famílies ateses per serveis socials. Sobretot la seva feina es basa en la prevenció, tot i que trambé poden donar el crit d'alerta sobre possibles situacions de desemparament familiar.

Fa 16 anys que existeix el servei, i que el gestiona la mateixa empresa PROGESS SL. Els 48 treballadors treballen frec a frec amb els treballadors dels Serveis Socials, fan servir les seves oficines, però cobren menys que ells, i no tots tenen un contracte fix. Aquesta és una de les conseqüències de no municipalitzar el servei, l'altra la incertesa. "Cada quatre anys patim perquè una altre empresa guanyi el concurs i la nostra situació laboral empitjori". Ho assegura Candela Pérez, una de les integrants de la Plataforma per la Municipalitzacio del servei APC.

Candela Pérez - "Volem ser treballadors municipals"

00:31

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001356083/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Els treballadors, però, diuen que el principal motiu per la municipalització és que la qualitat del servei milloraria. "Podriem ampliar l'horari d'atenció  i la coordinació entre serveis seria millor, a més que tindriem més estabilitat laboral"diu Pérez.

Al juny acabava el contracte de l'empresa de l'A Partir de Carrer, però el servei s'ha prorrogat fins el 31 de desembre. La tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz ha explicat avui, en un fòrum de treballadors socials de l'ajuntament, que internalitzar el servei seria "raonable" i "milloraria l'atenció", però els ha assegurat que "encara no s'ha pres cap decisió al respecte", segons expliquen a Ser Catalunya fonts municipals. Entre els impediments apunten limitacions legals i pressupostàries.

De moment els educadors han iniciat una recollida de signatures, a favor de la municipalització del servei, que ja han firmat 27 dels 40 centres de Serveis Socials de la ciutat. Aquesta reivindicació se suma a la que ja fa setmanes han encapçelat els treballadors del Servei d'Inserció Social, que ajuda les persones que dormen al carrer.

Des de l'ajuntament insisteixen, però, que s’han internalitzat 3 escoles bressol privatitzades, s’han municipalitzat el Punt d'Informació i Atenció a les Dones (PIAD), els serveis d’atenció a les víctimes de violència masclista (SARA), els professionals d’atenció a les Oficines d’Habitatge i 174 treballadors de betevé. A banda, s’han pres mesures perquè la contractació pública sigui socialment, laboral i mediambientalment responsable.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00