Sociedad

Un linx ibèric a Barcelona

Els Agents Rurals ha vist i fotografiat un exemplar de linx ibèric a prop de Barcelona provinent de Portugal. És la primera vegada que se’n veu un a Catalunya des de principis del segle XX

Agents Rurals Generalitat de Catalunya

Barcelona

Xino-xano de Portugal a Barcelona. Així ha arribat en Litio, un exemplar de linx ibèric que va ser alliberat el 2015 al costat portuguès del Parc Natural de la Vall del Guadiana i que aquest dimarts ha estat vist i fotografiat pel cos d’Agents Rurals a prop de Barcelona. Els tècnics del Servei de Flora i Fauna de la Generalitat no volen concretar on se l’ha vist per protegir-lo -es tracta d'una espècie en perill d'extinció-, però sí confirmen que és una zona de vegetació de l’àrea metropolitana “propera a Barcelona i amb carreteres”. A Catalunya no se n’havia albirat cap des de començaments del segle XX.

Agents Rurals

Les fotografies i el collaret emissor que portava han permès confirmar que és en Litio, un exemplar de linx ibèric que va néixer el 2014 al centre de cria en captivitat del Acebuche (Huelva) i que després de passar un temps al Centre de Recuperació d’Espècies Amenaçades de Huelva va ser alliberat el 2015 al costat portuguès del Parc Natural de la Vall del Guadiana. Aquell any li van posar un collaret amb GPS, però de seguida li van perdre la pista.

Agents Rurals

Santi Palazón, tècnic del Servei de Flora i Fauna de la Generalitat, confirma que el linx ha arribat sol a Barcelona, però que no saben quina ruta ha fet. “Ha anat caminant, caminant, caminant per la península i ell sol ha arribat fins aquí”. El més probable, segons Palazon, és que “hagi entrat pels Ports de Tortosa, creuant l’Ebre, que hagi avançat per la serra del Montsant i la de Prades, fins el massís del Garraf i que hagi topat amb l’àrea metropolitana de Barcelona”.

Agents Rurals

El cos d’Agents Rurals i tècnics i veterinaris del projecte Iberlince ja estudien com capturar-lo per garantir la seva seguretat, atès que es troba massa a prop de carreteres i nuclis urbans.

Aquest és el primer albirament d'un linx ibèric a Catalunya des de començaments del segle XX. Fa molts anys que aquest animal va desaparèixer del nord de la península i quan se n’ha vist algun, com a molt lluny ha sigut a La Rioja, mai tan amunt.

Des de fa uns anys el projecte Life Iberlince està reintroduint aquesta espècie a Extremadura, Castella-la Manxa, Múrcia, Andalusia i Portugal. Han passat de 94 exemplars l’any 2002 a 589 el 2017.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00