Sociedad

Dos exemplars d'una bavosa de mar "altament voraç" localitzats al Baix Empordà

Observadors de la Fundació Mar han detectat al Baix Empordà una bavosa de mar invasora altament voraç, originària d'Àfrica, que no s'havia vist mai a Catalunya però que se sap que té una colònia estable al Roselló.

Els biòlegs recomanen fer-ne un seguiment perquè podria ocasionar desequilibris importants.

També han constatat que el paràsit que afecta les nacres ha fet estralls en les d'aquí.

Nhobgood Nick Hobgood [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], from Wikimedia Commons

Girona

De bavoses -que tenen uns colors molt vistosos- se n'han trobat només dos exemplars. El primer, aleví, va ser a finals de desembre de 2017 a Sant Feliu de Guíxols i a principis de 2018 ja es va veure un exemplar adult però als mostrejos d’aquesta primavera no se n'ha vist cap i els biòlegs tenen la teoria que la caiguda de temperatures de l'hivern ha impedit que sobrevisquessin.

De tota manera, el biòleg de la Fundació Mar, Xavier Salvador, diu que se n'haurà de fer seguiment perquè amb l'augment progressiu de la temperatura del mar, si s'establís una colònia d’aquest opistobranqui aquí podria tenir conseqüències importatns perquè és un animal molt poc selectiu en la seva alimentació i podria generar importants desequilibris de població en les espècies de la zona.

Xavier Salvador, biòleg

00:16

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000161329/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sí que n’hi ha una colònia important al sud d’Espanya, a Itàlia i a prop de Montpeller, a l’estany de Thau, una zona salobre poc profunda on l’oscil·lació de temperatura és molt alta. A l’estiu se n’hi troben, diu Salvador, però a l’hivern no. Originària de Sudàfrica, es pensa que s’ha anat escampant gràcies al tràfic marítim.

Nacres

En l'última campanya d'observacions, els biòlegs de la Fundació Mar també han constatat que, finalment, el paràsit que afecta les nacres a bona part de la costa mediterrània (Balears, Llevant) també ha arribat a Catalunya, que se n'havia mantingut força al marge.

Aquesta primavera, les poblacions del Baix Empordà inspeccionades han desaparegut gairebé totes. Salvador diu que és improbable que un virus acabi amb tota l'espècie perquè sempre hi haurà individus restistents però, per si de cas, ja han salvat alguns exemplars del Cap de Creus com a “reservori per fer repoblació”.

En tot cas, Salvador alerta que s’ha de tenir molta cura de no malmetre els exemplars que segueixin vius.

Raül Muxach

Raül Muxach

En Ràdio Girona desde 1998. Redactor de informativos y narrador de partidos de futbol y baloncesto.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00