Sociedad

Es disparen les peticions d'asil d'estrangers a l'aeroport del Prat

S'ha passat de 42 peticions fa 10 anys a 300 durant el 2017 de passatgers que demanen protecció internacional

La Policia Nacional creu que s'està abusant d'aquesta figura i que hi ha bufets d'advocats que tutelen alguns immigrants

Zona d'arribades de la terminal T1 de l'aeroport del Prat / Júlia Pérez ACN

Barcelona

S'han disparat les peticions d'asil de persones que entren a Catalunya a través de l'Aeroport de Barcelona. La Policia Nacional, que és qui atén aquests passatgers en primera instància, diu que s'està fent un abús d'aquest sistema de protecció internacional. La tesi del Comissari cap de l'aeroport del Prat, Fernando Agoiz és que és veritat que hi ha gent de bona fe que necessita aquest asil perquè al seu país pot ser perseguida per les seves idees, raça, orientació sexual o per la religió que confessa. Però que hi ha altres persones que han vist en els aeroports una escletxa per entrar a un país per altres motius i quedar-s'hi.

Unes 300 persones de 70 països van demanar asil al govern espanyol l'any passat després d'aterrar a el Prat. És el triple que el 2015 i 7 cops més que fa 10 anys. El 2000 van ser 20 les peticions d'asil. El Comissari Agoiz sospita que hi ha bufets d'advocats que assessoren alguns passatgers sobre què han de dir un cop es troben la policia cara a cara: "Venen tutelats", diu aquest Comissari del Cos Nacional de Policia en una entrevista a SER Catalunya.

FERNANDO AGOIZ-ESTAN TUTELATS PER ADVOCATS

00:15

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001331853/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Durant el quart trimestre de l'any passat van arribar 40 dominicans procedents de Punta Cana, la majoria noies, que demanaven l'asil. També 17 persones de Palestina. Venen en onades i assessorats segons Agoiz. A més, detalla quins mètodes fan servir alguns passatgers per entrar per Barcelona sense haver de tenir visat.

FERNANDO AGOIZ-COM FUNCIONEN ELS DOMINICANS TEL AVIV

00:23

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001331983/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

La Policia Nacional ha detectat que hi ha moltes persones que retornen a la frontera perquè no compleixen els requisits d'entrada i automàticament demanen l'asil com una possible via per quedar-se. Pel Comissari cap a l'aeroport del Prat, Fernando Agoiz hi ha un abús d'aquesta protecció internacional:

FERNANDO AGOIZ-ABUSANT DE LA FIGURA ASIL HOMOSEXUALS

00:29

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001331852/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Les persones que demanen asil es queden a l'aeroport en algun dels 12 llits que hi ha repartits en 4 habitacions separats per sexe. Hi ha una sala comuna, lavabos i dutxa, a més d'assistència sanitària de Creu Roja i seguretat que fa la policia. Quan hi ha famílies es respecta i les posen juntes, especialment quan hi ha menors.

L'asil definitiu triga un any o dos

Quan els passatgers demanen l'asil, el govern espanyol amb una comissió d'experts té 4 dies per contestar. Diu si accepta o denega la petició. Si el resultat és positiu queden en mans d'una ONG i poden entrar a Espanya i seguir els tràmits. Si es denega, tenen 4 dies per fer un reexamen i 4 dies més d'espera. Fins i tot es pot acabar recorrent al contenciós administratiu. Aleshores es paralitza tot fins que un jutge es pronuncia. Els agents els fan una entrevista amb un advocat i un intèrpret i després ho envien a la subdirecció general d'asil del ministeri de l'Interior que es reuneix amb ACNUR i decideix si accepta la petició. Segons la policia, tramiten l'entrevista sense cap valoració de si és idoni o no. L'asil definitiu l'aconsegueixen al cap d'un o dos anys.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00