Últimas noticias Hemeroteca

Pas endavant en la lluita contra la metàstasi cerebral

Investigadors de Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IdibGi) acaben de demostrar l'eficàcia d'un fàrmac que l'atura. En un estudi preliminar amb 18 pacients, tres de cada quatre han aconseguit allargar l'esperança de vida.

Joaquim Bosch i Javier Menéndez. /

El fàrmac es diu silibinina (s'obté d'una llavor del card marià) i el que fa és bloquejar una proteïna –Stat3- que s’activa quan detecta la presència de cèl·lules tumorals al cervell i fa que la metàstasi avanci. Neutralitzant-la, en canvi, aquestes cèl·lules tumorals no sobreviuen.

En van administrar a 18 pacients gironins que tenien càncer de pulmó i metàstasi cerebral. Al 75% el tractament els va anar bé i a un 20% molt bé. La supervivència mitjana va ser de 15 mesos i mig mentre que pacients amb els mateixos problemes tractats en anys anteriors no passaven de quatre mesos.

L’estudi ha estat liderat pel Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO) i ha comptat amb un equip d’investigadors a Girona amb el referent clínic de tumors toràcics de l'Institut Català d'Oncologia (ICO)-Idibgi, Joaquim Bosch, i el màxim responsable del Grup de Metabolisme i Càncer del Programa ProCURE de l’Institut Català d’Oncologia (ICO)- Idibgi, Javier Menéndez, al capdavant.

Joaquim Bosch, ICO / Han de provar la silibinina en més pacients amb metàstasi cerebral

Els investigadors ja van advertir de les possibilitats antitumorals de la silibinina fa anys però faltava acabar de comprendre com funcionava. Ara han aclarit per primera vegada com la silibinina pot inhibir l’activació de la proteïna Stat3 i la seva unió a l’ADN, comenta Menéndez.

El pas següent, ha explicat Bosch, és fer un assaig clínic amb més pacients, entre d'altres coses, per calibrar millor les dosis.

Com que la proteïna que afavoreix la metàstasi també fa que els tractaments oncològics siguin menys eficaços, els investigadors creuen que combinant la silibinina amb fàrmacs oncòlogics es podria millorar la lluita contra el càncer. És una de les línies d'investigació que ara hi ha oberta a l'Idibgi.

S'estima que entre un 10% i un 40% dels tumors generen una metàstasi al cervell, cosa que empitjora molt el pronòstic dels pacients. Ara mateix, això es segueix tractant amb cirurgia o radioteràpia.

Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista Nature Medecine.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?