Últimas noticias Hemeroteca

El metro de Barcelona pateix dos atacs de grafiters al dia

L'Observatori del Civisme, format per 12 operadors ferroviaris de tota Espanya, demana més duresa a l'hora de castigar conductes incíviques i violentes a trens i estacions

Cada dia dos grups de grafiters aconsegueixen fer una pintada als trens o bé a les estacions del metro de Barcelona. A aquesta xifra s'han de sumar els atacs que impedeixen els vigilants de seguretat. Fonts de Transports Metropolitans de Barcelona expliquen que el que més els preocupa és l'increment de l'agressivitat d'aquests grups.

TMB assegura que, fins fa poc, els grafiters anaven als tallers i a la zona d'estacionament per pintar els combois. Tot i això, d'uns mesos cap aquí s'atreveixen a aturar trens plens de passatgers, i no tenen cap problema en enfrontar-se i intimidar els treballadors.

L'últim episodi va passar ahir a l'estació de Badal. Un home va accionar el fre d'emergència del tren per fer una pintada. Un vigilant de seguretat el va veure i, per generar confusió i escapar, el grafiter va decidir buidar un extintor a l'andana, provocant el pànic entre els passatgers.

També fa poques setmanes vam veure una gravació d'un grup de grafiters que tiraven pedres contra un tren estacionat a plaça Catalunya.

Però l'increment dels actes vandàlics i de l'augment de la violència no és patrimoni només del metro de Barcelona, ni de les empreses ferroviàries de Catalunya. L'any passat es van detectar 27.000 actes incívics a trens i instal·lacions ferroviàries de tota Espanya, i un augment del 50% dels atacs de graffiters.

L'increment del vandalisme i de la violència dels grups que actuen a les instal·lacions ferroviàries preocupa totes les empreses, que denuncien que la llei no castiga aquestes actuacions amb la duresa que caldria.

Els operadors ferroviaris argumenten que els perjudicis van més enllà dels costos d'esborrar les pintades, ja que provoquen destrosses a les instal·lacions, amenacen els treballadors i interrompen el servei. El president de l'Observatori del Civisme, Oriol Juncadella, apunta que l'increment d'actuacions i de l'agressivitat podria estar relacionat amb la sensació d'impunitat: "És gratis fer destrosses i intimidar treballadors".

Per això, les empreses ferroviàries tornen a reclamar que aquestes actuacions es jutgin com un delicte i no com una falta.

L'informe de l'Observatori del Civisme presentat avui a Madrid destaca també que s'han doblat les denúncies per assetjament sexual al metro. L'augment, segons creuen, s'explica perquè les dones denuncien més.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?