Domingo, 28 de Noviembre de 2021

Otras localidades

Asil i tràfic de persones

La Policia va detectar 8 persones el 2017 que havien demanat asil i eren víctimes de màfies que les traficaven per explotar-les

Les entitats socials creuen que hi ha més casos i reclamen formació pels agents i advocats que treballen a la frontera

La zona d'arribades de l'aeroport de Barcelona

La zona d'arribades de l'aeroport de Barcelona / Júlia Pérez (ACN)

Durant el quart trimestre de l'any passat van arribar 10 noies vietnamites. Va costar molt saber la seva nacionalitat o si eren menors d'edat perquè no duien documentació i havien arribat de vols procedents de Bogotà. Quan els policies de fronteres sospiten que estan davant d'un possible cas de tràfic de persones, demanen suport als seus companys d'investigació que lluiten contra les xarxes criminals d'immigració (UCRIF) per intentar afinar més en el diagnòstic. El comissari cap de la Policia Nacional, Fernando Agoiz, diu que davant qualsevol dubte, actuen.

A les entrevistes que fan sempre amb un advocat, els agents pregunten com han aconseguit els diners o si els han ofert feina a Espanya, per exemple. Asseguren que les víctimes no diuen res per por a les màfies i a possibles represàlies. La coordinadora de l'entitat SICAR que dóna suport a les víctimes, Rosa Cendon explica que algunes noies accepten l'ajut i d'altres, com a mínim, marxen amb la informació, per si després, un altre país volen denunciar.

SICAR assegura que el 14% de les víctimes que han atès per tràfic, havien arribat per l'aeroport del Prat. Rosa Cendon creu que cal més formació per detectar aquests casos a la frontera, especialment dels advocats. Durant tot l'any passat van descobrir només 8 casos de tràfic a l'aeroport del Prat de les 300 persones que van demanar asil.

29 persones traficades en sis mesos

SICAR.CAT

SICAR cat, programa d'atenció integral a víctimes del tràfic d'éssers humans (TEH), ha atès durant el primer semestre del 2018 un total de 29 persones víctimes de tràfic d’éssers humans (TEH), que, alhora, són sol·licitants de protecció internacional: 24 dones i 5 menors d’edat, que inclouen 3 unitats familiars. Les unitats familiars són famílies monoparentals víctimes de tràfic d’éssers humans compostes per una dona i els seus fills/es menors a càrrec que es troben en territori.

El 48%, de les persones a les que s’ha donat resposta provenen de Nigèria mentre que la segona nacionalitat més significativa ha estat la colombiana, amb un 17%, seguida de la ghanesa i la veneçolana, un 7%. Pel que fa a regions de procedència, la majoria de víctimes de TEH sol·licitants de protecció internacional, un 59%, són d’Àfrica Occidental (Nigèria, Costa d’Ivori, Ghana), un 7% són d’Àfrica Central (Camerun i República del Congo), un 28% d’Amèrica del Sud (Colòmbia, Brasil i Veneçuela), un 3%, d’Europa del Sud-est (Sèrbia) i un 3% també d’Europa de l’Est (Ucraïna).

La franja d'edat majoritària és de més de 30 anys, un 31%, seguida de la de 26-30 anys, un 28%, i la de 18-24 anys, un 24%. Els i les menors, és a dir, els fills/es, representen un 17% del total de persones ateses. El principal motiu de persecució que ha motivat les sol·licituds de protecció internacional ha estat el gènere. A més, tres dones van formular la seva sol·licitud de protecció internacional en frontera, contretament a l’aeroport Barcelona-El Prat.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?