Últimas noticias Hemeroteca

Un fàrmac per diabètics, clau per evitar l'envelliment

Investigadors de l'ICO-Idibgi a Girona han descobert com un fàrmac per diabètics pot ajudar a retardar l'aparició de malalties relacionades amb l'envelliment com les neuro-degeneratives o el càncer. És un fàrmac que atura la proteïna que desencadena la maquinària de l'envelliment i això fa pensar als investigadors que un tractament preventiu per l'envelliment és possible.

Envellir és anar perdent els marcadors genètics que regulen el comportament de les nostres cèl·lules, diu el cap del Grup de Metabolisme i Càncer de l'ICO-IdibGi, Javier Menéndez, i el responsable de desencadenar aquest procés és una proteïna (KDM6/UTX) que, si la neutralitzem, retarda l'aparició de malalties associades a l'envelliment com les cardiovasculars, les neuro-degeneratives o el mateix càncer.

Això és el que fa aquest fàrmac per a diabètics, la metformina; aturar aquesta proteïna i retardar l'aparició d'aquestes malalties.

Diu Menéndez que ja feia temps que tenien evidències d'aquest segon ús de la metformina. L'avenç és que han entès com ho fa i això obre un nou enfoc en el tractament de les malalties associades a la vellesa; d'atacar-les de manera individual i quan es presenten a fer-ho de manera preventiva perquè apareguin més tard.

Menéndez diu que és un plantejament que, fa uns anys, s’hagués titllat de “xarlataneria” o “ciència ficció” però que ara ja és plantejable i avança que a Girona ja s’han marcat com a objectiu començar a buscar medicaments que tinguin el mateix efecte que la metformina.

Javier Menéndez, IdibGi / L'objectiu és tractar l'envelliment de manera preventiva

Els assajos en laboratori fets amb cèl·lules i amb mostres de malalts han estat positius i ara el pas que falta és l'assaig clínic amb humans. Als Estats Units ja s'està fent amb una mostra de més de 3.000 persones entre 70 i 80 anys que tenen malalties associades a la vellesa a les que s’aplicarà un tractament amb aquest medicament..

Abans d'entrar a la laboratori, diu Menéndez, ha estat clau el paper d'una empresa catalana especialista en disseny computacional de fàrmacs, Mind the Byte, que van permetre reduir fins a només 41 el nombre de proteïnes susceptibles de ser neutralitzades per la metformina.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?