Sociedad

13 menors s'amunteguen al terra de la Ciutat de la Justícia

Segons ha pogut saber SER Catalunya, 12 menors nouvinguts han passat una altra nit confinats a la sala d'espera a la Ciutat de la Justícia.

Un d'ells no ha aguantat l'angoixa i ha dormit en uns bancs del carrer davant la seu judicial.

La Generalitat reconeix que alguns d'ells porten dues nits malvivint en aquesta situació, i la jutge degana permetrmetrà que puguin dormir en aquesta sala

La imatge mostra dos dels menors que dormen a la Fiscalia de la Ciutat de la Justícia, sense matalàs ni manta / Elisenda Colell CADENA SER

Barcelona

Era el dia del refugiat, 20 de juny. Aquella mateixa nit, 13 nens estrangers, alguns refugiats, estaven vivint en una sala d'espera de la Fiscalia de Menors. Amb els llums encesos, sense manta, ni matalàs, tocant la rajola amb l'esquena, sense poder-se dutxar ni canviar-se de roba. Un d'ells no podia aguantar més i va decidir dormir en un dels bancs que hi ha a l'entrada de la seu judicia, segons ha pogut saber Ser Catalunya

Elisenda Colell

La Generalitat reconeix que hi ha nens que fa dos dies que estan convivint en aquesta situació. Però rebaixen la xifra del dimecres a 10 menors pernoctant. La fiscalia en canvi situa la xifra en una quinzena de menors.

Alguns són marroquins i algerians que havien travessat l'estret fugint d'una vida percària. Altres, sudafricans de països en guerra, com Sudàn del Sud, i que ja estan reconeguts com a refugiats, segons confirmen fonts oficials de la Fiscalia. Alguns d'ells, portats directament per la Creu Roja des de les costes Andaluses on van ser rescatats de morir ofegats.

Más información

A tots ells, la Generalitat els ha de garantir un allotjament. Per imperatiu legal. El problema, és que no hi ha prou places per a tots. Arriben a la fiscalia de menors, i a l'Oficina d'Atenció al Menor dels Mossos d'Esquadra perquè els han d'identificar, pendre les empremptres i tramitar les proves mèdiques de l'edat si no tenen passaport. Un tràmit que, segons fonts de la Ciutat de la Justícia, no s'allarga més de dues hores. Després els haurien de traslladar en un centre de menors, però no hi ha lloc per tots. "Nosaltres els hi donem un sostre per motius humanitaris, però els podriem enviar directament al carrer", explica un portaveu de la fiscalia. De fet, fa mesos que la jutge degana ha prohibit que dormin en aquest espai. Una norma, que s'està incomplint des fa almenys una setmana.

Nens amb sarna sense tractament

La Fiscalia de Menors assegura al dimarts passat va arribar un autobús de la Creu Roja amb persones immigrants i refugiats que havien creuat les costes andaluses en pastera o llanxes de goma. Deu d'ells eren menors, i la meitat tenien sarna. El seu destí va ser al mateix. Confinats a la sala d'espera de la fiscalia de menors. No se'ls hi va poder oferir cap tractament mèdic, segons la Fiscalia, perquè "ningú els podia acompanyar al metge ni a comprar medicaments". Van estar a la mateixa sala, compartint espai amb altres menors, però també posant en risc els treballadors de la ciutat de la Justícia i els ciutadans que s'haurien apropat en aquesta oficina oberta al públic. Desconeixem si aquests nens segueixen dormint en aquest lloc. La Generalitat es limita a dir que ho "estan estudiant".

La jutge degana claudica i els permetrà dormir a la fiscalia

Aquest matí la jutge degana de la Ciutat de la Justícia, Mercè Caso, ha convocat una reunió urgent amb tots els implicats. Els mossos que comanden la Oficina d'Atenció al Menor, el Fiscal de Menors de Barcelona, i la Direcció General d'Atenció a la Infàcia de la Generalitat. Tots els implicats han intentat que aquest episodi "no es torni a produïr", tot i que el govern català, desbordat com està, no ho ha pogut assegurar. Així doncs, la jutge degana ha aixecat el veto i permetrà que aquests nens dormin "dignamemt" si no se'ls hi troba una solució, això sí, en el mateix espai.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00