Els Mossos estrenen les pistoles elèctriques a Girona

  • L'ús de la 'taser' va vinculat a càmera per gravar l'actuació policial i sempre ha d'anar acompanyada d'un desfibril·lador.
  • Hi haurà 120 pistoles elèctriques a totes les comissaries de Catalunya a partir del setembre. S'ha començat a provar a Girona, Figueres, Blanes i a l'Àrea Regional de Recursos Operatius de Girona.
  • Els Mossos insisteixen que no és una pistola letal, però entitats com Irídia alerten que hi ha riscos.

Agents dels Mossos d'Esquadra fan pràctiques amb la pistola elèctrica /

En total, s'han comprat 120 pistoles elèctriques i la implantació serà “progressiva”. Les han començat a fer servir com a prova pilot les comissaries de Girona, Blanes, Figueres i l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) de Girona i calculen que, com a molt tard, a principis de setembre ja en tindran una a totes les comissaries de Catalunya i grups especialitzats com les ARRO.

Les pistoles elèctriques, de la marca Taser, les portaran només els caps de torn i van lligades a l’ús d’una càmera de gravació. “Sempre que sigui possible” el cap de torn o els agents hauran de gravar l’actuació policial que pot acabar amb l’ús de les Taser, per a tenir-ho registrat davant de possibles investigacions per l’ús que se n’ha fet.

La pistola elèctrica també va acompanyada sempre d’un desfibril·lador mòbil que els Mossos hauran de portar per assegurar assistència mèdica a la persona que ha rebut la descàrrega.

Segons l’inspector portaveu dels Mossos, Albert Oliva, les Taser tenen tres objectius: reduir el temps per reduir i immobilitzar, assegurar el mínim ús de la força i reduir el possible patiment dels agents que intervenen i de la persona que rep la descàrrega.

La pistola es pot disparar des d'uns set metres de distància i en surten dues sondes impulsades per nitrogen comprimit que són les que fan la descarrega elèctrica, de màxim 5 segons, que paralitza el sistema motor mentre dura. La sensació és la mateixa que una rampa a la cama, però estesa per tot el cos i fa perdre l'equilibri a la persona que la rep.

“Quan es deixa d’aplicar la descàrrega no hi ha efectes secundaris, màxim 10 o 15 segons de formigueig, però si es perd l’equilibri es poden patir rascades o blaus” explica el sots cap de la Divisió Tècnica de Planificació de Seguretat dels Mossos, Josep Antoni Saumell. Admet que en desaconsellen l’ús i d’entrada no s’ha de fer servir en casos d’embarassades o persones que estan enfilades a una alçada i poden caure, però per motius de seguretat i eficàcia “sempre hi ha excepcions” diu Saumell.

Qualsevol acció que l’agent faci amb la Taser (des de treure el fiador a disparar) queda registrada i no es pot manipular, i això permet la traçabilitat i el control posterior del seu ús.

Segons Oliva les pistoles elèctriques no substitueixen ni són alternativa a les armes de foc, sinó que s’han de fer servir a l’hora de reduir un sospitós en un cos a cos i quan la mediació no ha prosperat. També es faran servir en situació d’ ”extrema” necessitat si cal actuar ràpid per evitar mals majors, però són sempre “un últim recurs a fer servir segons criteris de proporcionalitat”.

Hi ha un total de 1.600 Mossos formats per fer-les servir. Segons el director general dels Mossos, Andreu Martínez, són “pioners” a l’estat en incorporar aquestes eines, tot i que són pistoles que fan servir altres policies europees i algunes policies locals a Catalunya.

Irídia hi veu riscos

El Centre per a la Defensa dels Drets Humans Irídia no veu amb bons ulls les pistoles elèctriques pel “potencial lesiu” que comporten. Segons Andrés García Berrio, advocat coordinador de Irídia, en el grup de treball del Parlament sobre les Taser ja es va posar de relleu que en el moment d’utilitzar-la, “els agents no sabran si la persona que rep la descàrrega està embarassada, té una cardiopatia o ha fet un consum abusiu de drogues, situacions que li poden causar la mort o a greus seqüeles com ha passat en altres casos arreu del món”.

Segons Irídia aquestes eines no són necessàries i creuen que s'hauria de fer pública la instrucció interna que tenen els agents per saber exactament en quins casos poden fer servir la pistola elèctrica.

Nous dispositius personals de gravació

La càmera que els Mossos estrenen per gravar l’ús de les Taser, també es faran servir en altres intervencions en situacions de possible risc imminent. Quan es facin servir, els Mossos han d’informar a la Comissió de control dels Dispositius de Videovigilància de Catalunya i només es gravarà en espais privats, com pot ser una escala de veïns, en situacions molt i molt concretes i flagrants. Aquestes imatges estan codificades, les supervisaran els comandaments autoritzats i mai es podran modificar, segons ha explicat el sots cap de la Divisió Tècnica de Planificació de Seguretat dels Mossos.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?