Barcelona estrena un centre per donar una segona vida a residus tecnològics
El projecte vol crear llocs de feina a un equip d'uns 14 joves, preferentment del districte de Sant Martí i en risc d'exclusió social
Barcelona
Barcelona estrena un centre que donarà una segona vida a ordinadors, mòbils, tauletes i impressores. La nau, situada a una antiga fàbrica rehabilitada al Poblenou (Pujades, 97), vol aprofitar els residus tecnològics generats al districte del 22@ per després revendre'ls en bon estat o bé donar-los a entitats socials.
"És un centre pioner, perquè fa dos temes importantíssims: la formació de persones que ens han d'ensenyar com reparar i recuperar aquells ordinadors i tauletes amb què no sabem què fer, i sobretot un residu propi de la nostra societat, per desgràcia", ha dit a la inauguració Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus.
L'objectiu final és generar ocupació, preferentment de joves del barri en risc d'exclusió social. Per això ofereix formació gratuïta fins a completar un equip d'entre 12 i 14 treballadors.
Marc Serrano és qui formarà els nous tècnics, amb "la intenció d'adequar el màxim d'ordinadors possible per donar-los una segona vida útil". Segons comentava, encara és un projecte embrionari, per això han començat només per portàtils. "La setmana vinent començarem a posar-nos més seriosament amb els mòbils, i així a poc a poc".
L'oferta formativa se centrarà en cursos d'informàtica i de gestió de residus. Josep Anton Garcia és informàtic de tota la vida, però fa un parell d'anys que està a l'atur. Ara començarà un d'aquests programes per a augmentar les seves possibilitats de fer-se un lloc al mercat laboral. "Estic posant en pràctica els meus coneixements. A la meva edat (47), costa més trobar feina", explicava.
El projecte ha costat 950.000 euros, un pressupost finançat pel consistori i les entitats privades Fundació Trinijove i Obra Social La Caixa.