11.000 hectàrees cremades per culpa de les cigarretes

  • L'N-II i l'AP-7 són les carreteres on es llencen més burilles.
  • Els Agents Rurals i el Servei Català de Trànsit volen endurir les multes i senyalitzar els punts crítics.

Mapa dels incendis produïts per burilles entre 2007 i 2017 a les comarques de Girona /

Els incendis de la Jonquera i Portbou de fa sis anys fan disparar molt la xifra d'hectàrees cremades per culpa de cigarretes. Només aquests dos focs van cremar més de 10.000 hectàrees i tots dos van començar per una burilla llençada a peu de carretera.

Entre els anys 2007 i 2017, a les comarques de Girona s'han declarat 41 incendis causats per cigarretes, la majoria s'han llençat des de vehicles que circulaven per l'AP7, l'N2 i l'N260 a l'Alt Empordà. La resta són carreteres locals i comarcals sobretot del Baix Empordà.

L'inspector en cap dels Agents Rurals a Catalunya, Josep Antoni Mur, recorda que aquesta infracció pot tenir "conseqüències letals en dies de baixa humitat":

Els Agents Rurals i el Servei Català de Trànsit volen col·locar senyals a les carreteres en els punts on han detectat que es llencen més burilles. També volen endurir les multes. Llençar una cigarreta suposa 600 euros de multa (300 euros de sanció segons la normativa forestal i uns altres 300 com a sanció de trànsit) i la retirada de 4 punts del carnet. També hi pot haver responsabilitat penal si es demostra que la cigarreta és l'origen de l'incendi.

Els Agents Rurals recomanen als conductors avisar al 012 en cas de veure aquesta infracció.

S'acaba la treva

Els Bombers alerten que s’ha acabat la treva de les pluges de primavera i que aquesta setmana comença, de debò, la campanya d’incendis de l’estiu. Els equips d’extinció ja han començat a notar un sotabosc més sec per culpa de la calor.

La campanya comença tres setmanes més tard del que és habitual i es nota amb el serveis. Els Bombers ha fet més de 800 sortides des del 15 de juny, unes 600 menys que l’any passat a les mateixes dates. Però la situació canviarà a partir d’aquesta setmana perquè entra vent càlid pel sud i, per tant, les altes temperatures posen en guàrdia els bombers.

El sotsinspector Edgar Nebot del Grup de Recolzament d'Actuacions Forestals explica que les plantes ja són rosses:

Els Bombers han detectat que els focs als conreus ja corren a un quilòmetre hora i no s’aturen quan arriben a la massa forestal perquè ja troben combustible per cremar; l’herba que les pluges van mantenir verda, però que la calor ja ha assecat.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?