Sociedad | Actualidad

Barcelona sancionarà l'assetjament immobiliari amb multes de fins a 900.000€

L'Ajuntament ha obert el primer expedient administratiu als propietaris d'un edifici del carrer del Carme, a Ciutat Vella

El tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens / ACN

El tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania de l'Ajuntament de Barcelona,  Jaume Asens

Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona sancionarà els fons d'inversió que assetgen els inquilins dels seus edificis per fer-los marxar de casa. Fins ara, aquestes pràctiques es perseguien per la via penal, que és més complexa que l'administrativa. El consistori s'empara en la llei del dret a l'habitatge, aprovada fa 11 anys, que reconeix com una infracció molt greu el mobbing immobiliari. L'Ajuntament pot actuar d'ofici i les multes poden arribar als 900.000 euros en els casos més greus.

Un informe jurídic de primers d'any avala que l'Ajuntament té competències per perseguir aquesta pràctica i el consistori ha obert ja el primer expedient. S'han iniciat els tràmits per multar els propietaris de l'edifici del número 106 del carrer del Carme, a Ciutat Vella. Un dels veïns d'aquest immoble, Pau Barjoan, explica que els propietaris han deixat la porta de l'escala oberta, de manera que els veïns han patit la presència de toxicòmans que utilitzaven l'edifici per punxar-se. Diu Barjoan "que havien instal·lat un llit i cadires i allà s'hi acumulaven xeringues, femtes i restes de menjar en putrefacció, que feien la finca absolutament insalubre".

A més d'aquest expedient, l'Ajuntament de Barcelona està investigant altres 3 casos i té sospites de mobbing immobiliari en 6 edificis més de la ciutat. Perseguint l'assetjament per la via administrativa, l'Ajuntament assegura que guanya agilitat en la resolució dels casos. El tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, explica que la via penal obliga al denunciant a demostrar que el propietari actua malament i en el cas de l'administrativa és el propietari el que ha de demostrar que ho està fent bé.

El tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha explicat que "amb aquesta iniciativa volen enviar un missatge als fons d'inversió que actuen amb un modus operandi mafiós". El missatge, diu Asens, és que no es quedaran de braços plegats, que l'Ajuntament "no tolerarà aquestes agressions".

El tinent d'alcalde també ha explicat que el de Barcelona és el primer ajuntament, de fet, la primera administració que aplica la llei del dret a l'habitatge en aquest sentit. I confia que a partir d'ara, la Generalitat i altres governs locals segueixin el mateix camí.

Entitats de defensa del dret a l'habitatge com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, l'observatori DESC o el Sindicat de Llogaters lamenten que s'hagi triat tant en aplicar les sancions que preveu la llei de l'habitatge que es va aprovar en 2007.

La plataforma Stop Mobbing ha presentat avui 5 denuncies a les oficines de l'Ajuntament perquè s'investiguin i es persegueixin per la via administrativa. A més del cas del carrer del Carme, els veïns del 115 del carrer Entença asseguren que també han patit mobbing immobiliari. Un d'ells, Juan Gómez, explica que fa temps que la coberta de l'edifici s'ha de renovar perquè entra aigua quan plou.

També denuncien assetjament els inquilins del número 92 del carrer Floridablanca, al barri de Sant Antoni. Diuen que les canonades d'aigües fecals estan trencades i esquitxen les seves finestres i que les de l'aigua potable tenen 8 vegades més plom del recomanat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00