A més reciclatge, menys impostos
La futura Llei de residus que el Govern treballarà es proposa millorar l'actual 40% de recollida selectiva municipal
Barcelona
L'any passat a Catalunya la recollida selectiva de residus municipals va ser d'un milió i mig de tones, pràcticament el 40% d'un total generat de 3,8 milions. Aquest augment del 7% suposa el salt més important dels darrers cinc anys. Un balanç que l'Agència Catalana de Residus (ACR) considera positiu, tot i estar encara molt lluny d'assolir l'objectiu del 60% d'aquí a dos anys.
Després de successives campanyes de sensibilització, les xifres demostren que no van ser del tot suficients. "El voluntarisme ambiental té un sostre, i ho hem comprovat". Són paraules del seu director, Josep Maria Tost, qui ha anunciat aquest dilluns que, després de vacances, començaran a treballar una Llei de residus que incentivi el reciclatge a les llars, que es posarà sobre la taula del Parlament a la primavera. "Evidentment haurem de parlar de sistemes perquè la ciutadania se senti compensada del seu esforç", ha afegit.
El que proposen és "animar els ajuntaments del país a aplicar la taxa justa, que té un missatge senzill: que aquell ciutadà que recicla pagui menys que qui no ho fa". El repte el tenen, especialment, les grans ciutats. Per això des de l'Agència s'han compromès a col·laborar amb aquells grans nuclis de població que, a diferència de poblacions més petites que superen la barrera del 60%, estan estancats en taxes de reciclatge d'entre el 20 i el 30%.