Reciclem més però generem més residus

El percentatge de recollida selectiva va millorar el 2017 a les comarques de Girona però encara no hi ha cap comarca que superi el 50% quan l'objectiu és arribar al 60% el 2020. Els números també diuen que cadascun de nosaltres va generar 17 kgs més de residus que l'any anterior.

Les dues comarques que més bé separen continuen sent la Garrotxa (47’43%) i el Gironès (46’48%) i la Selva (34’87%) i l'Alt Empordà (36’89%) les que ho fan pitjor però milloren.

La mitjana de Girona va quedar fixada al 40’09% el 2017 quan l'any anterior era el 39’81%. Són números calcats als de la mitjana catalana però no hi ha cap comarca gironina entre les 9 que han superat el 50% (Osona, a més, supera el 60%).

Cada habitant de la demarcació de Girona va generar 641 kgs de residus o el que és el mateix, 17 kgs més que l'any anterior. Fa quatre anys que el volum generat per cadascun de nosaltres creix. Això vol dir 1’76 kgs cada dia de residus, una mica més que el 2016.

Josep Maria Tost, ARC / Haurem d'implantar la taxa justa per qui recicla més

Les tres comarques de més residus van generar van ser la Selva (113.406 TM), l’Alt Empordà (111.140 TM) i el Baix Empordà (110.666 TM). Qualsevol d’aquestes tres comarques genera gairebé la mateixa quantitat de residus que el Gironès o la Garrotxa juntes, que són les que venen a continuació en volum generat.

El director de l'agència de residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, diu que per arribar a l'objectiu del 60% de taxa de recollida selectiva d'aquí a dos anys només hi ha un camí; premiar a qui ho fa bé.

Segons la Generalitat, un dels principals problemes és la separació de la part d'orgànica, on s'hi cola molt de material que ‘no toca’ -els anomenats impropis- encara que el contenidor que capta més coses que no toquen és el groc.

  • Vilablareix, Terrades, Susqueda i Celrà són els municipis de les comarques de Girona que més bé fan la separació amb taxes que ronden el 80% o el superen. Els municipis que més bé separen gairebé sempre són els que fan recollida porta a porta.
Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?