Sociedad

El Trueta aconsegueix fer ressonància magnètica al 90% de pacients claustrofòbics

L'hospital ha aconseguit que 9 de cada 10 pacients amb claustrofòbia acceptin fer-se una ressonància magnètica. Per perdre la por a entrar a l'aparell, els deixen veure'l abans de la prova o tapar-se els ulls i entrar amb auriculars.

El Trueta vol crear un comitè de pacients experts perquè els que han superat la por, ajudin als altres.

L'equip de l'Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI). / Imatge: Ràdio Girona

Girona

Hi ha un 10% dels pacients que, per claustròfobia, encara rebutgen fer-se una ressonància magnètica i acaben fent-se la prova d'imatge en altres aparells oberts de resonància que aporten "pitjors resultats i menys precisos" explica Salva Pedraza, director de l'Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) de l'hospital Trueta de Girona.

El Trueta té des de fa uns anys un protocol específic pels pacients claustrofòbics i amb això ha aconseguit que s'acabin fent la ressonància magnètica en els aparells tancats el 90% de persones que d'entrada rebutgen fer-se-la.

"Hem vist que moltes vegades no es tracta d'un pacient amb claustrofòbia, simplement, té por" detalla Pedraza.

Salva Pedraza, director IDI

00:25

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000163807/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Per aconseguir que deixin enrere la por i acceptin fer-se la ressonància, el Trueta convida als pacients a conèixer l'espai i l'aparell abans del dia de la prova. També s'intenta no fer-lo esperar massa per evitar que es posi nerviós i també el deixen entrar acompanyat a fer-se la ressonància magnètica.

Vanessa Ruiz, responsable tècnica de TAC i ressonància de l'hospital Trueta, explica que també li ofereixen un antifaç "per si no vol veure la màquina i taps per les orelles per no sentir el soroll de l'aparell", entre altres mesures.

Vanesa Ruiz, Hospital Trueta

01:09

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000163810/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

L’Institut de Diagnòstic per la Imatge vol posar en marxa un comitè de pacients experts amb els que han superat la por per ajudar als que encara no accepten fer-se una ressonància magnètica.

La mitjana del pacient amb claustrofòbia és de 60 anys i són tant homes com dones. La responsable d'administració de l'IDI a Girona, Imma Rodríguez, diu que especialistes i pacients "fan un treball en equip" per superar la por.

Imma Rodríguez, Hospital Trueta

00:18

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000163811/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Entre gener i juny han atès un 175 pacients claustròfobics, dels quals 160 han acceptat, finalment, fer-se la ressonància magnètica en un aparell tancat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00