Sociedad

1.200 euros en material explosiu i elèctric

Els integrants de la cèl·lula de Ripoll van recórrer el territori durant les tres setmanes prèvies als atemptats per comprar el material necessari per fabricar els explosius al xalet d'Alcanar

Youssef Aalla y Younes Abouyaaqoub manipulant explosius a la casa d'Alacanar / Elpais.com

Barcelona

Després de l’aixecament parcial del sumari dels atemptats de Barcelona i Cambrils, es van coneixent nous detalls sobre la cèl·lula gihadista de Ripoll. Segons ha pogut saber SER Catalunya, el material explosiu i elèctric que els terroristes van acumular per cometre la massacre els va costar uns 1.200 euros, sense comptar el centenar de bombones de butà que van reunir a la casa d’Alcanar. Tot aquest material era, suposadament, dur a terme els plans que tenien previstos abans que esclatés el xalet el 16 d’agost.

L’informe dels Mossos, inclòs al sumari, també revela que els joves van recórrer diverses drogueries i empreses de pintura. Ho van comprar, mica en mica, durant les tres setmanes prèvies als atemptats. Van passar, entre altres, per Sant Carles de la Ràpita, Tortosa, Vic o, fins i tot Vinaròs, al País Valencià. Entre el material hi havia desenes de garrafes d’aigua oxigenada i d’acetona (d’aquesta en van reunir 500 litres). Però també van comprar polsadors i interruptors; un material elèctric que els va costar 33 euros i que els havia de servir, suposadament, per detonar els explosius. El sumari del cas també recull que un dels integrants de la cèl·lula Mohamed Hichamy va aprofitar que treballava en una empresa de forja de Campdevànol, al Ripollès, per –suposadament– robar àcid sulfúric del magatzem. Amb tot aquest material, els terroristes van arribar a fabricar artefactes explosius amb peròxid d’acetona, conegut com la mare de Satanàs i molt comú en la causa gihadista. De fet, les imatges que s’inclouen a la causa evidencien com d’avançada estava la preparació dels artefactes.

I sobre les bombones de butà, els terroristes van anar almenys a 5 gasolineres diferents d’arreu del territori, tot i que en l’informe dels Mossos no s’hi recull l’import. En les diverses compres que hi van fer, els joves van utilitzar dades falses per omplir els formularis que són obligatoris quan es compren productes d’aquest tipus.

Tot i això, aquest material –i els plans inicialment previstos per perpetrar una massacre encara més gran–, va acabar saltant pels aires quan de manera accidental va explotar el xalet d'Alcanar on s’havien instal·lat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00