Últimas noticias Hemeroteca

Port de la Selva dessalinitza una part de l'aigüa de l'aqüífer des de diumenge

  • Ho fa, de manera excepcional, mitjançant una dessalinitzadora mòbil que els costa més de 15.000 euros a la setmana.
  • L'Ajuntament diu que després de tres anys seguits amb menys pluja del que era habitual, no tenien alternativa perquè els nivells de sal de l'aqüífer ja superen el màxim permès.

La dessalinitzadora tracta una part de l'aigua que surt de l'aqüífer. /

Tot i la pluja de les últimes hores, a Port de la Selva fa tres anys que no plou suficient per recuperar l'aqüífer, que és l'única font d'aigua potable que tenen. No s’ha arribat als 650 lts/m3 i, en alguns casos, s’ha superat de poc els 400 lts/m3.

Això ha fet baixar el nivell d’aquest aqüífer fins a un punt que, ara mateix, l'aigua que en surt té un nivell de sal per sobre del límit permès, que està fixat als 800 mil·ligrams per litre.

Per solucionar-ho, el consistori ha decidit llogar una dessalinitzadora mòbil de gran capacitat amb la que eliminen la sal d'una part dels 2 milions de litres d'aigua que treuen cada dia de l'aqüífer a l'estiu. Després la barregen i els nivells de sal ja queden dins dels límits permesos.

Josep Maria Cervera, alcalde de Port de la Selva / És una situació d'emergència

És una “solució d'urgència”, diu l'alcalde, Josep Maria Cervera, que “no s'allargarà fins més enllà de la primera setmana de setembre”. Entre d'altres coses, perquè la dessalinitzadora costa cada setmana uns 16.000 euros.

Al setembre, però, la població estacional ja haurà baixat, diu Cervera, i comunicar que l'aigua no és apta per a l'ús de boca i que “per cuinar s’ha de fer servir aigua embotellada” serà més fàcil. Ara mateix, pernocten cada dia a Port de la Selva unes 10.000 persones.

L'alcalde ha explicat que tenen la intenció de recuperar una part d'aquests diners amb les ajudes que treurà l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) a la tardor.

Port de la Selva es va convertir entre 2015 i 2017 en el primer municipi que aconseguia tancar el cicle de l'aigua i recarregava el seu aqüífer amb aigua depurada i regenerada que, després de passar per l'aqüífer, tornava a ser potable.

Amb això van aconseguir augmentar el volum d'aigua en un 15% però la presència de sal a l'aqüífer va obligar a parar. Ara han demanat poder-se connectar a la xarxa d'abastament que penja del pantà de Darnius i Boadella per tenir una major garantia de subministrament.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?