Jueves, 06 de Agosto de 2020

Otras localidades

Europa League Europa League Sigue en directo el Sevilla - Roma con 'Carrusel Deportivo'

El 70% del Parlament es declara republicà

95 dels 135 diputats són de partits que apostarien per abolir la monarquia. Això inclou també el PSC. De fet, només Ciutadans i PP aposten per mantenir la monarquia parlamentària

El rei Felip VI

El rei Felip VI / Carlos Alvarez (Getty Images)

El Parlament de Catalunya canviaria l'actual sistema monàrquic per una República amb un suport, atenció, del 70% de la cambra. 95 dels 135 diputats es defineixen com a republicans, i només Ciutadans i el PP mantindrien el model actual.

'Junts per Catalunya', Esquerra i la CUP preferirien que el cap d'estat espanyol s'escollís en unes eleccions, però la seva prioritat és que Catalunya esdevingui una República, després de celebrar un referèndum d'independència. Pel diputat de la CUP, Vidal Aragonés: "és absolutament antidemocràtic que hi hagi algú que pugui apostar que el cap d'estat, en el cas del Reino de España, pugui ser-ho una persona que és el fill d'aquell que va nomenar un dictador feixista com va ser Franco":

Pel que fa el PSC i Catalunya en Comú, tots dos tenen com a horitzó una República espanyola federal, però diferents punts de vista sobre com s'hi arriba. El socialista Ferran Pedret rebutja preguntar els ciutadans només sobre la monarquia i aposta per abordar aquest debat en el marc de la reforma constitucional, i després sotmetre a referèndum aquesta nova carta magna en el seu conjunt. En canvi, Marta Ribas, dels comuns, sí reclama un referèndum exclusiu sobre aquesta matèria.

En canvi, Ciutadans i PP ho consideren un debat inexistent, destaquen que països avançats com Holanda o el Regne Unit tenen sistemes monàrquics, i destaquen el paper de Felip VI durant la crisi catalana.

Sigui com sigui, la Monarquia aixeca poc entusiasme entre els partits del Parlament i, encara menys, entre els ciutadans. Segons el baròmetre de l'abril del Centre d'Estudis d'Opinió és la institució pitjor valorada pels catalanas, amb una nota mitjana d'un 1'74 sobre 10, i 8 de cada 10 enquestats la suspèn.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Cadena SER

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad

Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?