Sociedad

"Si hagués tingut una bona educació religiosa, Al·là no l'hauria castigat per ser gai"

Els experts demanen obrir debats socials que vagin més enllà del que diu l'Alcorà perquè els musulmans homosexuals no se sentin perseguits

Imatge d'alguns fidels resant a la Mesquita de Salt / Gerard Vilà ACN

Barcelona

La principal hipòtesi amb la qual treballa la fiscalia és que el jove algerià abatut per una agent dels Mossos d'Esquadra de Cornellà de Llobregat buscava una redempció per ser homosexual. A l'espera de com evolucioni la investigació, la carta localitzada al seu domicili que va avançar la Cadena SER deixa clar, això sí, que volia acomiadar-se.

Segons la declaració de la seva exparella, l'home li va comunicar la seva voluntat de suïcidar-se pel fet de ser gai. Davant d'aquest episodi, SER Catalunya ha volgut saber de la mà d'experts què diu realment l'islam i la religió sobre aquesta orientació sexual.

La professora emèrita de la Universitat de Barcelona i experta en el món àrab, Dolors Bramon, diu que la interpretació sobre l'homosexualitat és idèntica a les tres grans religions monoteistes: l'islam, el cristianisme i el judaisme.

En concret, Bramon assenyala que aquesta qüestió es tracta als llibres sagrats a través de la figura de Lot. "La referència és idèntica en totes tres religions. L'Alcorà i la Bíblia no diuen que siguin persones homosexuals estiguin maleïdes, però sí que queda clar que a Déu no li agrada. I aquí hi ha una contradicció". Per tant, la conclusió que n'extreu Bramon, a partir dels textos sagrats, és que les 3 religions tenen una visió crítica de l'homosexualitat.

Tot i això, Bramon considera que el problema rau en l'ensenyament religió que va rebre el jove algerià, ja que "si hagués tingut una bona educació, sabria que el seu llibre sagrat critica la seva homosexualitat, però que el seu déu és misericordiós i, per tant, no el pot castigar per això". Ara bé, afegeix, "sí que el pot castigar per haver-se matat i per haver matat". "La gent no pot fer-se les religions a mida", conclou Bramon.

Per la seva banda, l'expert en islam de la Universitat Rovira i Virgili, Jordi Moreras, creu que és necessari obrir un debat social que tingui en compte les realitats d'avui en dia i que vagi més enllà del que diuen els llibres sagrats. De fet, apunta que ja s'estan fent els primers passos: "Aquests debats dins les mateixes comunitats musulmanes estan obrint camins per poder veure que la compatibilitat entre ser musulmà i homosexual és possible".

Moreras creu que hi tenen un paper destacat les autoritats musulmanes: "Els seus líders han d'entendre que mostrar una identitat sexual determinada a Catalunya i Europa no ha de ser perseguida". I afegeix que "no pot convertir-se en una situació de tal tensió emocional que hagi provocat que l'home busqués penedir-se de la seva orientació sexual a través del suïcidi".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00