L'atenció mèdica dels turistes costa un 12% menys que la dels autòctons
Un estudi liderat per la UdG i l'hospital de Palamós dona pistes al sistema sanitari per intentar evitar les cues als hospitals durant l'estiu
Girona
Un estudi liderat per la UdG i l'hospital de Palamós revela que el cost de l'atenció als turistes és un 12% inferior a un autòcton. L'estudi dona pistes al sistema sanitari per intentar evitar les cues als hospitals durant l'estiu.
El treball és fruit de la col·laboració dels Departaments d'Economia i d'Empresa de la UdG i del Grup de Recerca en Serveis Sanitaris i Resultats en Salut (GRESSIRES), vinculat als Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE), que aglutina l'hospital de Palamós i els CAP del Baix Empordà.
És el primer cop que es fa un estudi d'aquestes característiques a Catalunya. S'ha agafat una mostra de 10.000 pacients de l'hospital de Palamós i els CAP del Baix Empordà. A partir de l'edat, les malalties que tenen, el tractament que reben i els dies que han estat a l'hospital es pot saber millor quins recursos calen per atendre'ls. L'objectiu és evitar el col·lapse del sistema sanitari, sobretot a l'estiu amb l'arribada dels turistes.
Marc Carreras, investigador
00:25
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000165411/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
La xifra clau és aquesta: l'atenció als turistes costa un 12% menys. El motiu, diu l'economista i investigador Marc Carreras, és que són persones més sanes que, majoritàriament, són atesos per problemes respiratoris, apendicitis o dolors diversos. Malgrat això, l'estada hospitalària dels no-residents és de mitjana de 5,3 dies, emntre que els residents hi estan 4,9 dies. Marc Carreras afegeix que Catalunya no rep molts turistes sanitaris, que aquests sí que requereixen un tractament més complex i més dies d'estada a l'hospital.
L'estudi, a més, revela que el 62% dels pacients turistes venen amb la targeta sanitària europea, de manera que se'n fa càrrec el CatSalut a través de convenis internacionals. El 23% paga amb una assegurança privada i el 12% restant ho fa de la seva pròpia butxaca.
David Parreño Mont
Cubre información local en Ràdio Girona desde 2018. Graduado en Humanidades y Periodismo por la Universitat...