Sociedad

"La gent no ens ha d'aguantar punxant-nos al carrer"

El 60% dels drogaddictes que consumeix en una sala controlada a Catalunya ho fa a la del barri de la Mina, a Sant Adrià del Besòs. El 2017 s'hi van acostar 1.900 toxicòmans

Getty Images

Barcelona

Fa 20 minuts que han entrat ansiosos per la porta de la narcosala i ja tornen a ser al carrer. Encara s'aguanten el cotó al braç perquè no se'ls infecti la ferida que els ha deixat l'agulla. S'afanyen a treure el paquet de tabac. A alguns d'ells, se'ls fa una muntanya encendre una cigarreta. Són quarts d'11 del matí. A la porta de la sala de venopunciódel barri de la Mina, a Sant Adrià del Besòs, 2 usuaris s'esforcen per mantenir una conversa que no va enlloc. Porten l'heroïna o la cocaïna a sobre i en aquest local, que depèn del Departament de Salut, poden punxar-se amb totes les garanties sanitàries i sota la supervisió d'infermers.

La Mina continua sent un dels principals punts de distribució de droga a Catalunya. Sobretot, és un gran reclam pels consumidors més pobres que només poden comprar-la en petites dosis i barates, segons fonts del Departament de Salut. Cada dia, visiten el barri toxicòmans de tota l'àrea metropolitana i alguns d'ells es punxen sota cobert i amb garanties.

Un d'ells és en Miguel, un nom fictici. S'acaba d'injectar la primera de les 3 dosis diàries d'heroïna. "Vinc a la Mina perquè a Badalona, on visc, no hi ha una sala d'aquestes característiques", explica. Té un aspecte fràgil i camina encongit. La droga li ha consumit moltes dents. Considera que "la gent no ha d'aguantar a un toxicòman punxant-se al carrer". Per això, cada dia es ve a injectar l'heroïna a la narcosala, després de comprar-la uns carrers més enllà. Com ell, l'any passat es van acostar a la narcosala 1.894 drogaddictes. És el 60% del total de persones que es van punxar en un dels 11 centres que hi ha a Catalunya.

"És important perquè la gent no hagi d'aguantar cap toxicòman punxant-se al carrer"

00:20

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001384784/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

L'acompanya un col·lega, en Bruno. És un dels més joves que un matí d'agost ha entrat al local. No arriba als 30 anys. A diferència d'en Miguel, esnifa cocaïna i com a prova s'assenyala el nas, excessivament inflat. Tot i que podria drogar-se a casa o al carrer, diu, aquí s'estalvia molts problemes: "Podem consumir en un lloc tancat i que la policia no ens molesti. Aquí tenim totes les garanties sanitàries".

"Podem consumir en un lloc tancat i que la policia no ens molesti"

00:22

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001386140/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Més enllà d'això, en Bruno hi veu altres beneficis: "També et trobes coneguts i pots parlar amb ells per comparar qui ven la droga de més qualitat. I així pots acabar comprant la millor".

Uns metres més enllà, un parc infantil s'ha convertit en l'àrea de descans per a molts consumidors. En Jose no passa dels 40 anys. Visiblement afectat, no deixa de mirar en un punt indeterminat. Els pocs veïns que s'acosten a l'ambulatori un dia d'estiu se'l miren de reüll. Fa 5 minuts que ha sortit de la sala després d'injectar-se cocaïna i heroïna alhora.

A la Mina cada cop són menys els drogaddictes que es deixen veure consumint al mig del carrer, sobretot per la pressió dels veïns. Per a molts d'ells, venir a la sala de venopunció ha passat de ser un esforç a una rutina. Compren la droga uns carrers més enllà i creuen la porta de la narcosala les vegades que faci falta. Perquè més enllà de la seva addicció, tots comparteixen pors: al VIH i a la sobredosi. "Aquí et vacunen i et controlen si tens la Sida o alguna altra malaltia", explica en Jose. "I fins i tot, si tens una sobredosi, saps que estàs atès", afegeix en Miguel. En tot l'any passat, es van atendre 157 casos de sobredosis en els 11 espais de consum que hi ha a Catalunya. Cap d'aquests va acabar sent mortal perquè els tècnics van poder actuar a temps.

"Et donen la seguretat que si tens una sobredosi estàs atès"

00:24

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001384694/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Aquest és només el testimoni de 3 toxicòmans de la trentena que en menys de 2 hores s'han acostat a la sala en un matí. Segueixen asseguts als bancs del parc infantil. Miren al fons, a cap lloc concret. I amb la mà a la butxaca, per assegurar-se que la propera dosi segueix allà. Esperen que passi el temps. És només la primera de les dues, tres o quatre vegades que travessaran la porta de la narcosala abans que es faci fosc.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00