Últimas noticias Hemeroteca

El metro ja arriba a La Marina

Quim Torra i Ada Colau demanen disculpes als veïns perquè aquesta infraestructura arriba amb molts anys de retard i reclamen més inversió a l'Estat

()

Els barris de la Marina del Port i la Marina del Prat Vermell de Barcelona ja tenen metro. Després de 40 anys de reivindicacions, avui s'ha inaugurat la línia 10 Sud que té 5 estacions. Tres d'elles ja estan en servei perquè són compartides amb la línia 9 i les dues noves estan al Passeig de la Zona Franca. Són les de Foc i Foneria que connecten aquest barri amb l'Hospitalet de Llobregat i amb altres línies de metro (L9, L1 i L5) a les estacions de Can Tries/Gornal, Torrassa i Collblanc.

Els ciutadans ja la utilitzen des de les tres d'aquesta tarda. Tindrà el mateix horari que la resta de la xarxa de metro i, en dia laborable, la freqüència serà de 7 minuts i 20 segons. Igual que la línia 9, aquesta és totalment automàtica i, per tant, no té conductor. La previsió és que cada dia utilitzen aquestes estacions una mitjana de 3.200 persones i que serveixi per eliminar 1.500 desplaçaments en vehicle privat.

La inauguració oficial l'han fet aquest mig dia el president de la Generalitat i l'alcaldessa de Barcelona. Ada Colau ha destacat la col·laboració institucional entre el govern català i l'Ajuntament que va fer possible un acord de finançament entre les dues administracions per desencallar aquesta infraestructura. L'alcaldessa també ha assegurat que "la Marina ha donat moltíssim a la ciutat i que era una autèntica vergonya que encara que no tinguessin metro". Per això els ha demanat disculpes en nom de l'Ajuntament.

El president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha sumat a les disculpes i ha demanat al govern espanyol més inversió en infraestructures. Diu que des de 1978, l'Estat no ha ampliat la xarxa de rodalies. I per reclamar aquestes actuacions, Torra ha dit que Catalunya "no necessita que el govern ens enviï tants antidisturbis sinó que necessitem més quilòmetres d'infraestructures de transport i mobilitat". Es referia el president de la Generalitat als 600 policies que el govern de Pedro Sánchez manté a Catalunya per la proximitat de la Diada i l'aniversari de l'1 d'octubre.

Els veïns celebren l'arribada del metro

Els veïns han rebut amb alegria la inauguració de la L10 Sud i ho han celebrat amb una festa ciutadana. El Xavier viu al barri de la Marina i diu que li anirà molt bé per anar a Collblanc, la zona on viu la seva mare. La Isabel i la Pilar expliquen que també els connectarà més ràpidament amb equipaments com l'Hospital de Bellvitge o el Clínic. Però la Marta lamenta que, després de tants anys d'espera, la línia que arriba als seus barris no connecti amb el centre de Barcelona: va cap a l'Hospitalet i els obliga a fer transbordament i molta volta per arribar a la Plaça d'Espanya o de Catalunya.

Per això, el president de la Coordinadora d'Entitats, Abdó Florencio, assegura que seguiran reivindicant les estacions que falten de la L10 Sud i també que la línia 2 del metro, que ara acaba a Paral·lel, travessi Montjuïc i connecti directament la Zona Franca amb el centre de Barcelona.

El conseller de Territori, Damià Calvet, s'ha mostrat convençut que la L9 i la L10 significaran un "salt d'escala" com en el seu moment ho van ser l'enderroc de les muralles o la construcció de les rondes. Calvet ha insistit en què cal finalitzar tota la línia, les estacions que falten de la línia 10 Sud i el tram central que aniria de Zona Universitària a Sagrera, fent poc o molt el recorregut de la Ronda del Mig.

Calvet també ha recordat que Josep Rull, com a conseller de Territori, i Oriol Junqueras, com a vicepresident econòmic, van fer possible un acord de finançament amb l'Ajuntament de Barcelona per desencallar les estacions que avui s'han inaugurat. I ha tornat a reclamar la seva posada en llibertat.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?