El coworking, en auge
En 5 anys, la ciutat de Barcelona ha passat de tenir 35 espais de coworking a 330. El 72% dels metres quadrats d'aquest sector es troben al districte del 22@
Tot i ser una opció econòmica per a molts autònoms, aquesta acceleració de demanda, està fent que els preus pugin
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/prisaradio/3YNS4EBHVBPBBODPONK5B3HSYE.jpg)
Un dels espais de l'empresa de coworking Valkiria Hub / valkiriahubspace.com
Barcelona
Compartir una oficina entre gent d'un mateix sector professional o no. És el que s'anomena 'coworking', un fenomen que a Catalunya va arribar l'any 2012, però s'ha accelerat els últims anys. Tradicionalment, el coworking s'ha associat a una opció econòmica, 'low cost', per a molts autònoms i, de fet, els primers anys del fenomen va centrar-se en això. Però amb el temps el concepte ha evolucionat. Yolanda Triviño és fundadora d'un coworking, Valkiria, i defineix el fenomen com "una comunitat que interactua. Com més especialitzada sigui millor. Es comparteixen uns valors que tenen a veure amb la nova economia, molt més social i col·laborativa". El Marc Navarro, que és consultor de coworking, el defineix com "un espai de treball compartit on un gestor dóna valor a la comunitat".
De fet, aquest fenomen, quan va néixer va atrapar sobretot professionals de la creativitat i autònoms, però ara s'ha estès per molts sectors professionals. El Marc Navarro explica que ha variat molt durant els anys. L'any 2013, la majoria de gent eren autònoms i de sectors creatius. Això s'ha anat transformant. Ara, diu, qualsevol persona pot formar part d'un coworking.
I de totes les oficines de coworking, un 72% dels metres quadrats de Barcelona estan al 22@, un districte que segueix creixent i que ofereix grans espais, segons el vicepresident de l'associació 22@, Enric Urrueta. Explica quines són les raons per les quals molts han optat per insal·lar-s'hi: "Possibilitat de tenir implantacions grans d'espai, imatge de modernitat, com té el propi 22@ i poden ser un lloc d'aterratge per moltes empreses nacionals i internacionals en la seva cerca de talent".
Ara, preveuen que segueixi creixent, però, segons el Marc Navarro està destinat a dividir-se en dues branques. "Hi ha un coworking més semblant al que s'oferia abans, que és un centre de negoci que atendrà un servei i un sector més 'premium', de gran empresa. I per altra banda, el coworking de tota la vida, més enfocat a freelance i a petites empreses tindrà un altre recorregut". Ell aposta pel creixement del segon.
I, de fet, hi ha empreses que ja diuen que el concepte de coworking com a solució low cost per autònoms està destinat al fracàs.