Últimas noticias Hemeroteca

SOS del Port de la Selva als municipis veïns per tenir aigua potable

  • L'ajuntament vol demanar aigua a Llançà i Cadaqués per substituir la dessalinitzadora mòbil que tenen des de fa un mes
  • Han començat a redactar els projectes per connectar-se a la xarxa d'abastament que penja del pantà de Darnius i Boadella

La dessalanitzadora mòbil al Port de la Selva / ()

El Port de la Selva demanarà aigua als municipis veïns per garantir que la que surt de l'aixeta no estigui salinitzada. L'ajuntament està treballant en aquesta alternativa per substituir la dessalinitzadora mòbil que tenen des de fa un mes.

Aquesta màquina estarà treballant al Port de la Selva almenys fins a finals de la setmana vinent, però l'ajuntament no descarta pactar amb l'empresa que es quedi més temps fins que millori la qualitat de l'aigua. Mentrestant, l'ajuntament treballa amb una alternativa "precària", reconeix l'alcalde Josep Maria Cervera, perquè a curt termini puguin rebre aigua potable de municipis del voltant, com Llançà i Cadaqués.

Port de la Selva es va convertir entre 2015 i 2017 en el primer municipi que aconseguia tancar el cicle de l'aigua i recarregava el seu aqüífer amb aigua depurada i regenerada que, després de passar per l'aqüífer, tornava a ser potable.

Amb això van aconseguir augmentar el volum d'aigua en un 15% però la presència de sal a l'aqüífer va obligar a parar. Ara han començat a redactar els projectes per connectar-se al Consorci Costa Brava a través de la xarxa d'abastament que penja del pantà de Darnius i Boadella per tenir una major garantia de subministrament.

Una mesura "urgent"

Tot i la pluja de les últimes setmanes, a Port de la Selva fa tres anys que no plou suficient per recuperar l'aqüífer, que és l'única font d'aigua potable que tenen. No s’ha arribat als 650 lts/m3 i, en alguns casos, s’ha superat de poc els 400 lts/m3. Això ha fet baixar el nivell d’aquest aqüífer fins a un punt que, ara mateix, l'aigua que en surt té un nivell de sal per sobre del límit permès, que està fixat als 800 mil·ligrams per litre.

Per solucionar-ho, el consistori va llogar a principis d'agost una dessalinitzadora mòbil de gran capacitat amb la que eliminen la sal d'una part dels 2 milions de litres d'aigua que treuen cada dia de l'aqüífer a l'estiu. Després la barregen i els nivells de sal ja queden dins dels límits permesos.

La dessalinitzadora costa cada setmana uns 16.000 euros. L'alcalde ha explicat que tenen la intenció de recuperar una part d'aquests diners amb les ajudes que treurà l'Agència Catalana de l'Aigua a la tardor.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?