Últimas noticias Hemeroteca

Una quinzena de menors malviuen entre cola, alcohol i deixalles a Barcelona

  • El grup, format per uns 30 marroquins entre menors i majors, porta dos mesos en aquestes cases pendents de ser enderrocades
  • La Generalitat assegura que no tenia comunicació d'aquest assentament i alerta que no els pot retenir en cap centre sense una ordre judicial
  • Els veïns del barri de Can Batlló estan desesperats perquè cada dia roben, destrossen cotxes i causen aldarulls

()

Ampolles d'alcohol buides i trencades, restes de cola, deixalles i runa. Tot això és el que s'amuntega en una mena de pati interior molt petit on s'hi pot accedir des del carrer de la Cadena sense obrir cap porta. Al costat de la muntanya de deixalles, presideix la paret un gran grafiti vermell amb el nom d'una ciutat: Tànger. Al voltant d'aquest espai, set habitacions que no tenen ni porta i que pràcticament cauen a trossos. Aquest és l'espai on des de fa dos mesos malviu una trentena de marroquins al barri de Can Batlló de Barcelona.

Allà s'emborratxen, inhalen cola, i fins i tot s'han arribat a autolesionar amb talls al braç. La Laila, una marroquina que porta 37 anys aquí i que abans vivia en aquestes cases, intenta ajudar-los.

La Laila és l'única veïna de la zona que pot entrar a la casa sense haver-s'hi d'enfrontar / Guillem Carreras (Cadena SER)

La resta de veïns estan intranquils perquè veuen com els joves roben a vianants i botigues del barri, com destrossen cotxes del pàrquing a l'aire lliure que hi ha davant d'aquestes cases que han de ser enderrocades. Més d'una vegada, sota els efectes dels tòxics, es barallen entre ells o amb altra gent que els recrimina el seu comportament. Un dia, un dels nanos fins i tot es va fer talls al braç molt profunds, com explica el Juanma, un veí de la zona.

Va ser justament en Juanma qui va decidir posar una denúncia al Jutjat de Guàrdia i a la Fiscalia de Menors contra els Mossos i contra la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA). Explica que era "surrealista tenir joves abandonats a la mercè de Déu, patint, i totalment desatesos, sense cap mena de tutela" i no denunciar-ho. Els robatoris i els problemes pels veïns, diu, "són secundaris.

L'Antoni, també de la zona, està preocupat perquè els seus fills puguin passejar tranquils pel barri i té molt clar que "els menors van venir aquí de la Ciutat de la Justícia, després que se sapigués que dormien a la fiscalia".

Els Mossos d'Esquadra han confirmat que aquest mateix matí han anat a buscar-los i, com en altres ocasions, els han posat en mans de la DGAIA, ja que són menors. Els nois, però, tot i que se'ls ofereix ajuda, marxen dels centres de la Generalitat tan aviat com poden per tornar a les cases mig enderrocades de Can Batlló. Diuen que si volen ajuda, ja la demanaran.

Des d'afers socials, expliquen que quan els atenen no poden obligar-los a quedar-se al centre ni retenir-los sense cap ordre judicial. A més, també afegeixen que no tenien comunicació oficial d'aquest assentament, que se n'han assabentat pels veïns i per aquesta redacció.

Bona part d'aquests menors no acompanyats, s'han passat part del matí davant la botiga Apple de Plaça Catalunya. Allà, SER Catalunya ha pogut parlar amb ells. Reconeixen obertament que roben tot el que poden i que no volen anar als albergs que els ofereix l'administració.

Els nois veuen en els robatoris una manera fàcil i ràpida de guanyar diners i no dependre de l'administració. La mateixa Laila assegura que li han reconegut a ella mateixa: "quan van als centres, els donen 10 euros. En una nit, si tenen sort robant als turistes, en poden aconseguir més de mil. També explica que viuen al dia, sense cap projecte de vida més enllà de drogant-se i beure.

Tot i que avui el matí han estat desallotjats, els veïns de la zona estan convençuts, per l'experiència que tenen, que quan puguin, aquests joves tornaran a les cases en runes del carrer de la cadena.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?