Tres de cada quatre instituts utilitzen a les seves classes materials digitals fets pels mateixos professors
A primària passa en sis de cada 10 centres
Barcelona
Són dades del departament d'Ensenyament que confirmen el retrocés en vendes de les editorials malgrat els seus esforços per repensar els llibres de text.
Ensenyament aplaudeix aquest esforç dels professors per crear materials propis per fer les seves classes i valora especialment que la majoria dels docents comparteix aquests treballs online. D'aquesta manera, altres docents poden accedir als recursos i fer-los servir. La directora general d'Educació Infantil i Primària i experta en noves tecnologies a l'aula, Mar Camacho, defensa que els llibres de text tradicionals, per assignatures, queden curts amb la nova aposta pel currículum competencial: “No té sentit treballar amb llibres de text que són molt rígids, molt poc flexibles, en un moment on el coneixement canvia moltíssim i on es tracta de treballar les diferents àrees del currículum d’una manera molt transversal, treballant per projectes i incorporant les metodologies a l’aula”.
Tot i això, defensa que les editorials podran jugar un paper a les aules només si s'adapten a les noves tendències pedagògiques: “El que no pot ser és que aquests nens i nenes van amb un mòbil a la butxaca des del qual poden tenir accés a molta informació, molt coneixement, i que els llibres de text no recullin aquestes noves formes d’aprendre, de llegir en pantalla, d’accedir als continguts i també de compartir-los”.
D'altra banda, també demana a les editorials que han apostat pel llibre digital, que les llicències d'ús d'aquests recursos no durin només un any, sinó que els alumnes puguin tenir accés a aquestes plataformes virtuals més temps.