Sociedad

Canvis en la gestió dels menjadors escolars

El nou decret de menjador que Ensenyament ha començat a negociar amb pares i empreses del sector obligarà a totes les escoles a tenir una comissió de menjador, en la que necessàriament participaran les famílies. I serà aquesta comissió qui decideixi qui presta un servei que, per primera vegada, es defineix com a part del projecte educatiu del centre.

Getty Images

Barcelona

Ensenyament assegura que la legislació en vigor no permet mantenir l'actual sistema en què són les AMPAS les que contracten directament el servei a la majoria de centres. Però assegura que la seva voluntat és que tinguin un paper determinant per decidir qui i en quines condicions atén el menjador. L'articulat de la proposta de decret a què ha tingut accés SER Catalunya preveu per exemple que el contracte de menjador s'adjudiqui "atenent únicament a criteris de qualitat" i sense que el preu sigui el factor decisiu. El Director General d'atenció a la família i la comunitat educativa, Ramon Simon reconeix el "paper rellevant" que les associacions de pares i mares han jugat fins ara en la gestió d'aquests serveis però recorda que el departament "és el titular de la competència" i com ha tal de garantir que tots els tràmits, des de la tria de l'empresa a l'adjudicació del contracte, es fa d'acord amb la normativa de contractes del sector públic.

Más información

La solució que proposa el departament, passa perquè a cada centre existeixi una comissió mixta, depenent del consell escolar, formada per algú de l'equip directiu, professors, famílies i un representant del consell comarcal o de l'ajuntament en aquelles demarcacions on tinguin atribuïda la gestió dels menjadors. Simón reconeix que les famílies no tindran majoria en aquesta comissió però remarca que seran "grups de treball tècnics, de tres o quatre persones" on les decisions es prenen "de manera consensuada". Aquesta comissió formarà part de la mesa de contractació dels serveis, prendrà part en l'elaboració dels plecs de licitació dels contractes i supervisarà el compliment el contracte per part de l'empresa adjudicatària.

Ensenyament insisteix que "en cap cas" la normativa està pensada per afavorir les grans empreses de restauració i subratlla que la normativa remarca en l'article primer que el temps de menjador "forma part integrant del projecte educatiu de centre" i ha de ser "coherent" amb l'estratègia pedagògica del claustre.

FORMACIÓ DELS MONITORS I RÀTIOS

L'esborrany de decret, que ensenyament ja ha explicat a les federacions de famílies, la patronal de les empreses de lleure i també de l'escola concertada exigirà als monitors una formació específica, encara per concretar, i que acreditin un coneixement suficient del català, a nivell parlat i, en el cas dels centres que estiguin fent una aposta per una tercera llengua, també competents en anglès. L'articulat recull a més una reivindicació històrica de la comunitat educativa i estableix el nombre mínim de monitors que ha d'haver-hi en funció dels alumnes i de les seves edats i que van des de d'un monitor per cada 15 nens a infantil fins a un per cada 40 a l' ESO. Un nombre que es corregirà a l'alça en el cas que hi hagi alumnes amb necessitats específiques que necessiten una atenció personalitzada.

Tots aquests requisits, tant pel que fa a l'existència de la comissió mixta de menjador com relatius als monitors seran també d'obligat compliment a les escoles concertades.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00