Últimas noticias Hemeroteca

L'allau de menors estrangers sols torna a les comissaries de Mossos

Almenys 35 nois passaran la nit en alguna dependència policial malgrat que el Conseller El Homrani va dir fa 9 dies que havien aconseguit "descongestionar" les comissaries de policia. El Govern culpa "alguns ajuntaments" d'estar-los posant traves per obrir més centres.

Foto d'arxiu dels primers menors que van dormir al vestíbul de la comissaria de Mossos de l'Eixample /

El Conseller d'Afers Socials Chakir el Homrani va anunciar el dia 30 de setembre a través del seu compte de Twitter que havien "aconseguit descongestionar les comissaries dels Mossos d'Esquadra" i explicava que el seu departament havia obert "dos centres d'emergència de 80 places a Barcelona i 30 més de primera acollida". Però l'allau de menors estrangers no acompanyats (MENA) és tan gran que una setmana després les comissaries tornen a estar congestionades.

Aquest dilluns a la nit, almenys 35 menors dormiran en dependències policials, en matalassos a terra i sobre alguns bancs o cadires, com s'ha anat repetint des que va començar aquesta crisi. Han estat també problemàtiques les necessitats d'higiene. També hi ha hagut menors acollits en comissaries de la Guàrdia Urbana de Barcelona. A la de Sants-Montjuïc alguns nois hi han passat més de 24 hores.

La greu situació de col·lapse i el ressò mediàtic va obligar a Afers Socials a prendre algunes mesures urgents, com la creació d'almenys 5 nous centres, entre emergència i acollida i habilitar alguns espais, com un hotel, per donar cabuda a l'arribada massiva de nois i algunes noies. L'arribada de nous menors ha provocat que siguin insuficients i que la policia torni a ser el punt d'acollida.

La Generalitat admet que els centres de menors han tornat a quedar plens i no tenen lloc per encabir-hi a tothom. A hores d'ara només s'han obert 3 centres dels que havien promès. Dos són a Barcelona i l'altre a Girona. En canvi, els equipaments pensats les demarcacions de Tarragona i Lleida no s'han pogut posar marxa. Diu la Generalitat que el món local els està posant traves per obrir els nous equipaments per a menors. De moment, però, els mossos no els porten als centres de menors amb tanta celeritat com van fer el mes passat.

La Fiscalia de Barcelona ha obert en els últims dies una investigació per aclarir si la DGAIA pot tenir alguna responsabilitat penal o no en la gestió d'aquesta crisi. El sindicat SAP-Fepol dels Mossos va presentar una denúncia en considerar que els comissaries no són els llocs adequats per aquests joves i que la Generalitat pot estar cometent algun delicte de desaparament ja que sent menors haurien d'estar sota la seva tutela real.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?