Sociedad

La Generalitat actualitza el model d'immersió lingüística

Per primera vegada, el govern reconeix en un text oficial que pot ser necessari reforçar la presencia del castellà en territoris de "catalanització plena" on la majoria dels alumnes tinguin el català com a llengua materna.

El departament d'Ensenyament ha presentat aquesta tarda un document "pedagògic" que aposta per mantenir el català com a llengua vehicular i incrementar la utilització de l'anglès com a llengua de l'aula.

CADENA SER

Barcelona

El departament assegura que calia actualitzar la definició del model d’immersió perquè el repte per l’escola ja no només garantir que els alumnes dominin el català i el castellà sinó que siguin competents també en un tercer o un quarta idioma i que valorin com a riquesa pròpia del país les llengües i cultures que aporten els seus companys, com ara el xines o l'àrab.

El document no planteja un repartiment clàssic de les llengües en hores i assignatures sinó que proposa que tots els professors, independentment de la seva especialitat, utilitzin a més del català -que continua sent la llengua principal de l'escola- el castellà, l'anglès o el francès com a llengües d'aprenentatge.

La concreció d’aquesta aposta plurilingüe s'haurà de decidir a cada centre, en funció de les necessitats dels alumnes i de la capacitació del professorat. I és en aquest punt quan el text diu que en els contextos en què el castellà no és predominant “i no és la primera llengua de bona part dels alumnes” si es detecta que les hores de castellà no són suficients “per assolir, en acabar el sistema educatiu, el mateix nivell de català i de castellà, el centre haurà de decidir, en el seu projecte lingüístic, incorporar blocs de continguts curriculars en castellà i planificar activitats que potenciïn l’expressió oral dels alumnes”.

El director general d’ESO i Batxillerat subratlla que és una pràctica que ja es fa a les escoles però creu que era necessari dir-ho obertament. “Cada context és diferent i no és el mateix un poble petit de l’Urgell que una ciutat de l’àrea metropolitana. Per tant no és un tema de apriorismes, no és un tema de decisions de despatx, sinó un tema de compromís i responsabilitat docent cap a un alumnat que volem que tingui totes les competències”.

De fet ara mateix hi ha un 14 per cent de centres educatius a Catalunya que ja treballen alguna assignatura total o parcialment en castellà. La novetat és que per primera vegada s'escriu tal qual en un document oficial del govern, que té un objectiu clarament pedagògic i no polític.

El document, que recull les conclusions de diferents estudis internacionals sobre l’aprenentatge integrat de llengua i continguts, aposta per incrementar l'ús de l'anglès com a llengua d'aprenentatge però de nou sense concretar percentatges o horaris concrets.. Es tracta, insisteixen des del departament que els alumnes entenguin que poden treballar les ciències en anglès i català o que poden fer història amb un llibre en català però utilitzant textos en castellà o francès per abordar un tema en concret.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00