Sociedad

La T-Mobilitat es retarda fins l'any 2021

L'ATM ha aprovat que tots els municipis de l'àrea metropolitana paguin el transport públic a preu de zona 1 i aposta per congelar tarifes de cara a l'any que ve

Aina Martí ACN

Barcelona

La T-Mobilitat es torna a retardar i no entrarà en funcionament fins l'any 2021. La darrera informació oficial sobre aquest projecte assegurava que es faria una prova pilot a finals del 2018. Però no serà així i la seva posada en marxa es farà d'aquí dos anys.

La T-Mobilitat entesa com un nou suport, sense contacte i amb xip en lloc de banda magnètica, podria estar a punt uns mesos abans, però el canvi en les tarifes que ha de comportar aquest sistema de pagament es retarda fins el 2021. El conseller de territori, Damià Calvet, ha explicat que s'ha posat la qualitat per davant del calendari.

El canvi en el sistema tarifari que Calvet qualifica de "revolució" passa per eliminar les actuals zones tarifàries i passar a pagar en funció dels quilòmetres recorreguts i de la recurrència.

Tarifa plana metropolitana

De moment, el que ha aprovat avui l'Autoritat del Transport Metropolità és que tots els municipis de l'àrea metropolitana pagaran el transport a preu de zona 1 a partir del gener. Això beneficia els que es mouen entre una població de la zona 1 i una de la zona 2 o al revés. Per exemple, els estudiants que viuen a Barcelona i que van a la Universitat Autònoma ara han de pagar abonaments de dues zones i a partir de l'1 de gener ho faran a preu de zona 1. I les persones que viuen a Sant Cugat i que van a treballar a Barcelona també pagaran més barat el transport.

El vicepresident de l'àrea metropolitana, Antoni Poveda, assegura que amb aquest acord s'acaba amb un greuge que fa anys que els municipis de la segona corona denuncien. A més, les administracions calculen que aquest canvi incrementarà la utilització del transport públic en aquesta zona en 4,6 milions de viatges. Amb el que això significa d'ingressos i de reducció de la utilització del cotxe.

L'abaratiment del transport el finançaran els ciutadans dels 18 municipis de la segona corona que pagaran un recàrrec sobre l'IBI.

Congelació de tarifes

Ajuntament de Barcelona, Àrea Metropolitana i Generalitat aposten per congelar les tarifes del transport públic per l'any que ve. Però per fer-ho necessiten 23 milions d'euros per compensar la pujada de salaris, carburants i electricitat que es produirà de cara a l'any que ve.

Els pressupostos de l'Estat incorporen aquests diners. Per això la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, reclama que s'aprovin els pressupostos perquè Barcelona només acceptarà una congelació de tarifes. Però el conseller, Damià Calvet, insisteix que la negociació dels comptes no es pot desvincular de la situació de presos i exiliats.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00